2800 декара борови гори в Западните Родопи ще бъдат обработвани срещу борова процесионка

  • 04 септември 2019 18:34

  • 1677
  • 2
2800 декара борови гори в Западните Родопи ще бъдат обработвани срещу борова процесионка
© pixabay

Две хиляди и осемстотин декара борови гори в Западните Родопи ще бъдат обработвани от въздуха срещу вредителя борова процесионка, съобщават от Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/.

Горите са в районите на "Държавно ловно стопанство Дикчан" и "Държавно горско стопанство Гърмен".

Авиоборбата е насочена срещу гъсениците на боровата процесионка, а пръскането ще се извърши през следващата седмица в сутрешните часове при подходящи метеорологични условия. Предвижда се пръскането в "ДЛС Дикчан" да бъде на 10 септември, като площите ще бъдат обработени с биологични препарати за растителна защита, които са разрешени от Българската агенция по безопасност на храните и отговарят на стандартите за управление на горските територии.

На 11 септември ще се осъществи химична борба срещу боровата процесионка в "ДГС Гърмен", където нападнатите от вредителя са 50-годишни иглолистни гори. Лесозащитните действия се предприемат от ЮЗДП, за да бъде намалена плътността на боровата процесионка, която обезлиства дърветата. Необходимостта от провеждане на авиоборбата е потвърдена от Лесозащитна станция - София и разрешена от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, допълват от пресцентъра на предприятието.

За предстоящите действия се уведомяват всички заинтересовани страни - кметства, регистрирани пчелари и пчеларски сдружения.

Последвайте канала на

БТА
1677 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
планинец

2019.09.05 | 07:51

1

Някога се правеше всяка година и във всяка борова гора!

Аха

2019.09.05 | 11:44

2

И в дъбовите също ! Затова сега растат здрави и щастливи дървени глави !

Добави коментар

Водещи новини