От утре започват да изплащат обезщетенията на стопаните, които са заклали доброволно прасетата си заради АЧС

  • 01 септември 2019 09:08

  • 2817
  • 4
От утре започват да изплащат обезщетенията на стопаните, които са заклали доброволно прасетата си заради АЧС
© Pixabay (архив)

Готови са графиците за изплащане на еднократната помощ от 300 лв. на стопаните, заклали доброволно прасетата и дезинфекцирали дворовете си като мярка срещу болестта африканска чума по свинете.

Средствата са осигурени в посочения от министерството на земеделието срок и изплащането на парите започва от утре. По 300 лева ще получат всички стопани, които са отглеждали не повече от пет прасета в задния си двор и са изпълнили разпореждането на ветеринарните власти да умъртвят животните и да почистят стопанствата си. Дезинфекцията се доказва с констативен протокол, подписан от кмета.

За да имат право на помощта стопаните подадоха заявление, в което декларират, че няма да отглеждат прасета в следващите 12 месеца. С надеждата, че няма да подлежат на такова ограничение някои от тях се отказаха от парите.

„Независимо дали стопанинът ще кандидатства за тези триста лева подпомагане или няма да кандидатства, той не би следвало да отглежда тези прасета, защото рискът е изключително голям“, уточни пред БНР доктор  Георги Чобанов от Българската агенция за безопасност на храните.

Парите ще бъдат преведени първо на хората, посочили банкови сметки. Останалите ще си ги получават поетапно от представители на агенцията, които ще посетят кметствата в предварително посочен ден и час.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2817 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.09.01 | 11:54

4

dobro utro kolegi radvam se tce ima i budni hora vav tazi darjava i nai posle razbrahte za porednoto prestaplenie na ciganskiat premier i sie.

Аз

2019.09.01 | 11:39

3

Нямаше никаква чума. Целта беше внос на месо което да мине през човек не ГЕРБ.

Иван

2019.09.01 | 09:40

2

Убийци

2019.09.01 | 09:20

1

da utre zapocva izplashtaneto na mizernite sredstva koito i niama da se izplatiat izcialo vajnoto me tce grobarskite prestapnici si vzeha procenta izcialo ot sazdadenata ot evropa falshiva cuma.

Добави коментар

Водещи новини