Удължиха срока за доброволно  умъртвяване на прасетата в област Благоевград 

  • 27 август 2019 14:57

  • 1725
  • 2
Удължиха срока за доброволно  умъртвяване на прасетата в област Благоевград 
© Pixabay (архив)

До 10 септември се удължава срокът за доброволно умъртвяване на прасетата в Благоевградско, реши областната епизоотична комисия на свое заседание днес. Това ще даде възможност хората да изберат подходящо време да умъртвят прасетата си, предвид високите температури в момента, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Благоевград д-р Михаил Бащавелов. Той допълни, че областта е определена като санитарна зона с висок риск по отношение на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/ и призова хората да спазят препоръките за доброволно умъртване.

Вече са изготвени заявленията за получаване на средства за дезинфекция и почистване от стопаните от общините Кресна и Струмяни. Към момента в областната администрация са постъпили заявления от 422 домакинства от двете общини, а броят на доброволно умъртвените животни е 565. Хората доброволно умъртвиха отглежданите от тях домашни свине, след като проба от мъртво прасе, намерено край река Струма в района на Кресна, даде положителна проба за заболяването АЧС.

Сумата, която ще получи всяко домакинство, в което са отглеждани домашни прасета тип "заден двор", е в размер на 300 лева. Предстои докладите да бъдат повторно прегледани и презицирани, каза областният управител Бисер Михайлов. По негова заповед на видни места кметовете ще трябва да поставят списъци с хората, одобрени за получаване на парите за биосигурност. Плащането ще се извършва на място в населените места от служители на Областната дирекция по безопасност на храните, стана ясно след проведената епизоотична комисия. 

Последвайте канала на

БТА
1725 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
стабилност

2019.08.28 | 14:03

2

Престъплението продължава!
Кой е следващият? Казват, че най-близо до свинята бил човекът...?!

Греек

2019.08.27 | 16:09

1

Хайде стига с тези свински новини. Само в БГ създавате напрежение и истерии.

Добави коментар

Водещи новини