Последен ден за доброволно умъртвяване на домашните прасета от Южна България

  • 11 август 2019 08:24

  • 1935
  • 0
Последен ден за доброволно умъртвяване на домашните прасета от Южна България
© Pixabay

Днес е последният ден, в който стопаните на домашни прасета от Южна България трябва доброволно да умъртвят животните. След това прасетата ще бъдат принудително унищожени. В петък стана ясно, че 30-те кметове на пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г да убедят своите съселяни да изпълнят нареждането, няма да удържат обещанието. Те обявиха, че няма да допуснат екипите от Агенцията за безопасност на храните в дворовете на хората.

В петък стана ясно, че 30-те кметове на пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г да убедят своите съселяни да изпълнят нареждането, няма да удържат обещанието. Те обявиха, че няма да допуснат екипите от Агенцията за безопасност на храните в дворовете на хората. Ето какво заяви за БНР кметът на село Юнаците Стоян Кузев:  "Просто ще вдигна всички хора и ще ги изгоним. И този път ще се вдигнем цяла Южна България. Хора ми се обаждат и от Стара Загора, от Нова Загора, от Пловдив, Пловдивско. Стигнахме до съгласие, че който иска ще си заколи прасето, ще получи обезщетение, а който не иска, няма да го коли. Това беше уговорката".

Кметът на село Черногорово Емил Захариев допълни: "Категорично същата позиция заемам и аз. Те не могат във всички села в Пазарджишка област да  тръгнат наведнаж.  Да видим кои села ще си изберат и как те ще процедират и от там ние ще предприемем нашите действия - откъде са дошли оттам да си тръгнат".

Междувременно стана ясно, че животински останки са открити в дере край затворения за преминаване път между сливенските села Гавраилово и Бяла. Предполага се, че останките са на прасета, умъртвени заради мерките за борба с чумата по свинете.

В края на работната седмица протестиращите край село Крушаре изпратиха до Върховната административна прокуратера сигнал заради начина, по който да бъдат унищожавани останките от умъртвените животни и за други важни проблеми.

Протести срещу изискването за доброволно умъртвяване на прасетата в личните стопанства с пътни блокади организират също  жителите на ямболското село Безмер и варненската община Долни чифлик.

Последвайте канала на

Novini.bg
1935 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини