Нихат Кабил: Войната с чумата по свинете ни завари неподготвени

  • 09 август 2019 15:11

  • 855
  • 2
Нихат Кабил: Войната с чумата по свинете ни завари неподготвени
© Булфото (архив)

Ръководството на Министерство на земеделието се среща във Велико Търново с областните управители от страната и представители на Сдружението на общините, за да обсъдят актуалната обстановка в страната и мерките за ограничаване на африканската чума по свинете. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви по-рано в телевизионно интервю, че ще има кадрови и организационни промени в Агенцията за безопасност на храните, но едва след като бъде овладяна кризата с чумата по свинете.

За 8 години БАБХ смени четирима директори. Единият остана само няколко месеца, двамата бяха отстранени след скандали, четвъртият е обект на прокурорска проверка. Българската агенция за безопасност на храните е проверявана от прокуратурата за евентуални длъжностни престъпления и неизгодни договори за инсинератори, в които се обезвреждат животински отпадъци. От БАБХ ще бъдат изискани редица документи, някои от които са договорите за обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, сключени преди две години, както и тези, свързани с договорите за пряко договаряне, документите за всички плащания и капацитетите на инсталациите.

Първи случаи на африканска чума по свинете има в областите Смолян и Шумен, след като в мъртви диви прасета там бяха потвърдени положителни проби за заболяването. Хората, които осми ден блокират пътя Сливен – Ямбол при село Крушаре, ще внесат сигнал до Върховната административна прокуратура заради наложените мерки от Министерство на земеделието за принудително избиване на животните в домашните стопанства

Нихат Кабил, бивш министър на земеделието, коментира пред БНР, че взетите мерки са необходими, но закъснели: "Тази война с АЧС ни завари неподготвени. Ясно беше, че чумата ще дойде рано или късно и до нас. Но трябваше в Добруджа да се направи много по-здрава ограда с Румъния, за да възпре наистина животните".

Кабил е категоричен, че оградата е била компрометирана и проблемът е бил подценяван от страна на властите: "Един такъв епизоотичен проблем, тази пандемия не може да бъде разрешена, ако държавата няма цялото общество за свой партньор. Това не е само проблем само на МЗ и на БАБХ. Това е общонационален проблем".

Кабил предлага: "Трябва да се създаде Национална ветеринарна служба, която да се заминава само с ветеринарните въпроси, профилактиката и т.н. А това, което е контрол на храните, да се отдели в друга система".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
855 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
А. Доан

2019.08.09 | 17:04

2

яж свинско Нихат бей

Веселин Василев

2019.08.09 | 16:10

1

Защо се показвате по телевизията и интернет.Стойте си на дупцетата и си берете "гайлето"

Добави коментар

Водещи новини