Умъртвяват принудително прасетата в нелегалната ферма в Добрич

  • 07 август 2019 14:23

  • 2503
  • 3
Умъртвяват принудително прасетата в нелегалната ферма в Добрич
© Pixabay (архив)

В незаконна ферма в Добрич започна принудително умъртвяване на прасета.

Собственикът на незаконната ферма категорично отказваше да предаде прасетата си за умъртвяване и настояваше за 1000 лева обезщетение на животно или доказателство, че те са болни от африканска чума по свинете. 

Той заплаши, че ще съди областната дирекция по безопасност на храните в Добрич за неправомерно предприети мерки. 

Органите на полицията премахнаха барикадата към обекта, за да осигурят достъп на ветеринарните лекари до фермата. Полицията осигури периметъра, а лекарите вече започнаха с умъртвяването по хуманен начин на животните. 

До сблъсък между органите на реда и собственика на животните не се стигна. 

Умъртвените прасета ще бъдат загробени в горски терен близо до квартал "Рилски"  в Добрич. В следващите дни от областната дирекция по безопасност на храните ще продължат проверките и всички открити прасета в стопанства от типа "заден двор" ще бъдат умъртвени и загробени, а стопаните им глобени.

От днес в област Добрич започва принудителното умъртвяване на прасета в стопанства от тип "заден двор". Мярката е в изпълнение на заповедта на областния управител всички домашни прасета да бъдат усвоени до 5 август. 

До този момент в област Добрич не е регистриран случай на заболяло домашно прасе, въпреки това преди десет дни беше обявено бедствено положение, което ще продължи до 2 септември.

Два екипа с представители от Областната дирекция по безопасност на храните, здравната служба и полицаи започват обход по адресите, в които през последните дни са били издадени предписания за изпълнение на заповедта на областния управител Красимир Кирилов. Ако стопаните все още не са я изпълнили, животните им ще бъдат принудително умъртвявани и загробвани. Ще бъдат налагани и глоби между 150 и 1000 лева според Закона за ветеринарната дейност. Екипите ще се съсредоточат в 20-километрови зони около големите свинекомплекси в областта, които са 8 на брой, а в тях се отглеждат над 90 000 животни, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2503 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бонара

2019.08.07 | 15:09

1

Давайте то има Господ .

ррр

2019.08.07 | 18:22

3

Има ама няма. Заради такива заблудени като теб, дето все чакат някой да ги оправи отгоре, цялата държава е на автопилот!

Гражданка

2019.08.07 | 15:29

2

Давайте наред,ФАШИСТИ!ПРЕДАТЕЛИ

Добави коментар

Водещи новини