Потвърдиха африканска чума в ловно стопанство в Самоковско

  • 05 август 2019 19:07

  • 3992
  • 5
Потвърдиха африканска чума в ловно стопанство в Самоковско
© pixabay

Първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран в база за интензивно стопанисване към Държавно ловно стопанство „Искър“, Самоковско. Положителната проба е от диво прасе, предаде БНР.

От Югозападното държавно предприятие потвърдиха наличието на вируса в ловно стопанство „Искър“, след като и втората проба при дивото прасе се оказала положителна. Предприети са всички ограничителни мерки, като в базата влизат само служители на стопанството, на които се извършва задължителна дезинфекция.

На територията на ловното стопанство не се допускат външни лица и туристи. Засилени са мерките по граничните пунктове с Гърция и Северна Македония, като се проверяват всички автомобили да не се пренася прясно свинско месо или продукти от него. Извършва се и дезинфекция на всеки автомобил, заяви областният директор на БАБХ, д-р Михаил Бащавелов.

"И автоматични пръскачки сме монтирали. Една от колите на фотоклетка се включва автоматично", уточнява д-р Бащавелов.

Изключително завишен е контролът в хранителните магазини и търговските вериги, в които се предлага месо, в петте лицензирани кланици и около 20 месопреработвателни обекти. "Там си имаме постоянно взимане на проби, най-вече в кланиците и месопреработвателните предприятия. Много е завишен контролът", увери той.

Около 5000 са прасетата в Благоевградска област, отглеждани при домашни условия. Ветеринарите са категорични, че по-добре е те да бъдат заклани сега, тъй като все още няма регистрирано огнище на африканска чума.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3992 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
българия

2019.08.05 | 23:40

5

БОЙКО БОЙКО ТОЛКОВА СИ ПРОСТ МАЙНА ЧЕ ЧАК ДРЪНКАШ.И РУМЪНСКИТЕ ТУРИСТИ ЩЕ ЗАМИНАТ ДОГОДИНА ЗА ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ.ПРОСТИ ХОРА НО ДАЛАВЕРАДЖИИ УПРАВЛЯВАТ !!!И КОИ ФИРМИ ЩЕ ВНАСЯТ СВИНСКОТО.НА ТИКВАТА РАЗБИРА СЕ.И ТЕ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ И ЦЕНАТА.ЗАЩО ТРЯБВА СВИНСКОТО ДА СТИГНЕ 15 ЛВ КАТО ГО ВНАСЯТ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ.ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА !ЗА 10 ГОДИНИ ТЕЗИ НЕКАДЪРНИ ПРОСТАЦИ Я ПРЕВЪРНАХА В КОЧИНА

Иван

2019.08.05 | 22:46

4

Убийци мръсни

2019.08.05 | 22:21

3

НЕ СА РУМЪНСКИТЕ ТУРИСТИ, А РУМЪНСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ

Еколог

2019.08.05 | 22:05

2

Сега пак ли румънските туристи са виновни ?!....Бойко мисли ли , като говори изобщо !?

Пак този сценарий

2019.08.05 | 21:07

1

Ако няма чума, ще намерим диво прасе и у вас, няма да се размине, целта са "прасетата в задния двор".

Добави коментар

Водещи новини