Продължава умъртвяването на животните в свинекомплекса в село Николово

  • 22 юли 2019 12:57

  • 1052
  • 1
Продължава умъртвяването на животните в свинекомплекса в село Николово
© Булфото

Продължава умъртвяването и загробването на животните в свинекомплекса в русенското село Николово, който бе засегнат от болестта африканска чума по свинете.

Това съобщи заместник-областният управител на Област Русе Свилен Иванов, цитиран от БТА. Той уточни, че унищожаването на прасетата е започнало вчера при спазването на европейския регламент за справяне със заразните болести при животните, съгласно който евтаназията трябва да се извърши по хуманен начин. Иванов определи ситуацията в свинекомплекса като доста тежка, тъй като обектът е голям и в него са отглеждани 17 000 животни.

"Ще се постараем всичко да се извърши в най-кратки срокове по най-бързия начин, но това зависи от мощностите, с които разполага Българската агенция по безопасност на храните", допълни заместник-областният управител. Той каза още, че са ангажирани да помагат много институции. Потърсена била помощ и от военните.

Умъртвените животни се загробват в района на свинекомплекса в множество ями на голяма дълбочина. В трикилометровата зона на огнището, в която влизат селата Николово, Просена и Долно Абланово, всички домашни прасета вече са заклани или евтаназирани, допълни Иванов.

Според него дивите прасета продължават да бъдат сериозна опасност за разпространението на африканската чума. Заместник-областният управител посъветва хората, които гледат свине в стопанства тип "заден двор", да ги заколят.

Забранена е търговската дейност в свинекомплекса в село Юделник, който попада в 10-километровата надзорна зона. Тя ще бъде възобновена най-рано след шест месеца, ако в района няма ново огнище на африканска чума.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1052 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
оцелял българин

2019.07.22 | 13:33

1

А кога ще дойде ред и на Драгалевската Сви ня и на варненския Нерез !? Вече четвърт век разнасят заразата и никакви мерки.

Добави коментар

Водещи новини