Областната епизоотична комисия в Кюстендил проведе заседание във връзка с Африканската чума по свинете

  • 18 юли 2019 15:18

  • 362
  • 0
Областната епизоотична комисия в Кюстендил проведе заседание във връзка с Африканската чума по свинете
© Pixabay (архив)

Заседание на Областната епизоотична комисия се е състояло в Кюстендил във връзка с Африканската чума по свинете и опасността от навлизане и разпространение на заразата в региона.

Сред разпоредените извънредни превантивни мерки са извършването на информационни кампании, ежеседмични заседания на областната и общинските епизоотични комисии, нова инвентаризация на животните в стопанствата в региона и т.нар. "задни дворове", каза за БТА заместник-областният управител Райчо Цветин. Кметовете на населените места също ще извършват контрол върху малките стопанства.

Сред мерките, които е приела комисията, е забраната за внос на свинско месо пред граничните пунктове със Сърбия /ГКПП "Олтоманци"/ и със Северна Македония /ГКПП "Гюешево"/. На граничните пунктове ще има и вани с дезинфекционни разтвори.

Предвижда се горските стопанства да организират и острел за намаляване на популацията на диви свине. Предвидено е и ежедневно почистване на паркингите, местата за отдих и почивка на пътищата в региона, сред които и автомагистрала "Струма" в частта й от областта. Държавните служби ще бъдат ангажирани и с разпространението на брошури и листовки за заболяването.

В заседанието днес са участвали представители на Областна дирекция по безопасност на храните, Областната администрация, Областното пътно управление, Областната дирекция на МВР - Кюстендил, РЗИ и ловни сдружения, допълни още Цветин.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини