Повече от 15 000 дка в Русенско са поразени от градушки

  • 17 юни 2019 08:07

  • 1063
  • 2
Повече от 15 000 дка в Русенско са поразени от градушки
©

Заради проливните дъждове през последните месеци обширни площи с пшеница в Русенско са с влошени показатели, съобщава БНТ.

Земеделските стопани прогнозират, че заради това добивите и от есенниците, и от пролетниците ще намалеят чувствително.

"Земеделските стопани са силно притеснени от резултатите на едногодишния си труд. Това е в резултат на много силните градушки и дъждове, които паднаха в района, трудната есен от миналата година с трайното засушаване, обясни Иван Караиванов, председател на РС на фермерите "Дунавско зърно" в Русе.

В пролетните месеци е имало суша, а след това - обилни дъждове. Пострадали са пшениците, ечемиците, които са есенниците, но хората са обезпокоени и за пролетниците, обгрижването, за които струва много на земеделските стопани.

Същата е ситуацията и в село Тръстеник, където през последните дни паднаха не само обилни дъждове, но и градушки. Най-засегнати са посевите, които са по склоновете, защото водата буквално се е стичала върху стъблата и те са силно повредени.

Всичко това ще се отрази до голяма степен на цялата себестойност на продукцията, категоричен е Караиванов.

Последвайте канала на

Novini.bg
1063 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
1

2019.06.17 | 12:52

2

Всичко е умишлено не използват ракети против градушки за да няма българско производство всичко да е вносно да печелят повече тея дето са на власт

2019.06.17 | 11:00

1

А как ли са със застрховките тази земеделски стопани.

Добави коментар

Водещи новини