Браншови земеделски асоциации протестират пред сградата на МЗХГ с искане за оставката на Порожанов

  • 22 април 2019 15:29

  • 401
  • 2
Браншови земеделски асоциации протестират пред сградата на МЗХГ с искане за оставката на Порожанов
© Булфото (архив)

Под мотото "ДА на чистата храна и в нашата страна" пред сградата на МЗХГ на протест се събраха представители на около 13 браншови асоциации - биопроизводители, производителите на плодове и зеленчуци, картофопроизводители, малинопроизводители, оранжерийни производители, дребни фермери. Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци /БАОППЗ/, подчерта, че днешната обединена изява не е политизирана и няма политически цели, а единствено защита на българската земеделска продукция.

Протестиращите обаче искат оставката на министър Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в заради липса на цялостна политика за сектора, стратегия и цели на управлението и настояват за спешни промени и реформа. Те настояват постовете си да напуснат и отговорните длъжностни лица, довели до тази безпрецедентна, по думите им, ситуация, довела до "сриване на доверието в българските биопродукти чрез генериране на постоянни скандали, изчерпан финансов ресурс за био земеделие и липса на подкрепа за навлизащите в сектора нови, реални биопроизводители". Протестът настоява още за незабавна промяна в нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и установени работещи практики.

Биопроизводителите настояват и за разследване по случая с отнемането на лиценза на проверяващата фирма "Кю Сертификейшън". Това даде повод на министър Порожанов да определи ситуацията като абсурдна, а именно - "проверявани в защита на проверяващия". 

Заради липса на защита и дотации от страна на държавата българските плодове и зеленчуци са неконкурентноспособни. Другите страни членки субсидират своето производство и го защитават, затова у нас се внасят плодове и зеленчуци под нашата себестойност, обявиха още производители. 

Биопроизводителите са несъгласни с новите рестриктивни разпоредби, които според тях не кореспондират с европейските регламенти.

Албена Симеонова от Асоциация "Биопродукти" каза, че отделните асоциации ще излязат с обща декларация. Очаква се те да бъдат изслушани от министър Порожанов, който в момента провежда Консултативен съвет за плодовете и зеленчуците. 

В отговор на обвиненията от страна на биопроизводителите миналата седмица Порожанов обяви, че с производителите на плодове и зеленчуци е в постоянен диалог и че за двете производства има допълнително нотифицирани схеми. По думите му те получават между 5 и 8 различни вида субсидии по отделни схеми, а плащанията специално при плодовете, включително с биологичното производство, са общо между 250 и 420 лв. на декар.

Порожанов е категоричен, че парите от държавния бюджет се разходват приоритетно именно за чувствителните сектори - плодове и зеленчуци, за животновъдство и биопроизводство.

Според земеделския министър проблемите в биологичното земеделие ги е имало и преди 2017 г., когато той поема поста. Едно от основните искания на биопроизводителите е за промяна на Наредба 5, с цел намаляване на пробите. Според министър

Порожанов обаче това е риск за потребителя. Въпреки това наредбата е преработена и може до дни да бъде публикувана в Държавен вестник, уточниха за БТА от министерството.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
401 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Миро

2019.04.22 | 15:59

2

Този играч не си е мръднал пръста за някоя нова идея или възможност да се помисли за най- малките и дори семейни ферми. Подлага на монополистите и крупните интереси.

Разсипник

2019.04.22 | 15:48

1

Още за убийствата в Странджа трябваше да се махне тоя.

Добави коментар

Водещи новини