Нов случай на Африканска чума при дива свиня в област Добрич

  • 25 февруари 2019 18:44

  • 7278
  • 1
Нов случай на Африканска чума при дива свиня в област Добрич
© Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов положителен случай на Африканска чума при дива свиня в община Тервел, област Добрич. Това е вторият случай на заболяването у нас за 2019 година.

Сигналът за умряло диво прасе в община Тервел, е получен на 22 февруари (петък) в Областната дирекция по безопасност на храните – Добрич. Той е подаден от директора на Ловно стопанство – Тервел. С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ започна прилагането на всички мерки в съответствие с действащото законодателство.

БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. Те са базирани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са насочени най-вече към дивата популация. Съгласно Стратегията и във връзка с изпълнение на принципите за регионализация при контрола на заболяването АЧС при диви свине, са създадени инфектирана и буферна зони, които обхващат територии от областите Добрич и Силистра.

В двете области ще бъдат проведени заседания на областните и общинските епизоотични комисии с участието на областните дирекции по безопасност на храните, кметовете на общините, представители на горските стопанства и ловните организации (включително в рамките на Ловните съвети).

Целта им е запознаване с актуалната епизоотична обстановка и нейното проследяване, мерките за контрол на болестта и създаване на организация за щателно претърсване за трупове на умрели диви свине. Ключови теми в предстоящите заседания ще са още биосигурността в свиневъдните обекти, биосигурността по време на лов, условията за придвижване и транспортиране на свине, както и санкциите при нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип „заден двор“.

Биосигурността на фермите е ключов фактор за предпазване на домашни прасета от навлизане на инфекция с вируса на АЧС.

В тази връзка БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета. Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. Затова е важно да бъде проявена висока отговорност и спазване на всички ветеринарномедицински изисквания при отглеждане на свине както в животновъдните обекти, така и при ловуване.

Последвайте канала на

Novini.bg
7278 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
загрижен

2019.02.25 | 21:12

1

Казвате пореден случай на Африканска чума при дива свиня в област Добрич?
Ей го е къде е Софето.

Крайно време е да профилактирате рисковия контингент (МС и НС)!

Добави коментар

Водещи новини