С около 14 000 декара са се увеличили лозовите насаждения у нас

  • 14 февруари 2019 12:51

  • 179
  • 0
С около 14 000 декара са се увеличили лозовите насаждения у нас
© Pixabay

Не без помощта на програмите за преструктуриране лозовите масиви у нас са нараснали с около 14 000 декара през миналата година. Площите с лозя са общо над 600 000 декара, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на днешния празник на лозаря и винаря.

Започнахме нов 5-годишен период с програмата за подпомагане на лозаро-винарството. Тя е с бюджет 133 милиона евро, или по 26 - 27 млн. евро всяка година, а първите приеми вече приключиха, уточни Порожанов. По негови думи по идея на самия бранш в средствата са включени както застраховките, така и възможност за инвестиции до 600 000 евро, като производителите могат да ги вложат в подобрения на избите, за подмяна на бъчвите и други съоръжения.

Порожанов информира още, че износът ни на вино е бил над 60 милиона литра, като пазарите са основно ЕС, Китай, Русия и САЩ. След падането на митата за Япония се надяваме износът за страната на изгряващото слънце от сегашните 2 милиона литра да се вдигне до 5 милиона литра годишно, прогнозира изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев.

Годишната консумация у нас пък е била от 110 до 120 милиона литра включително с домашно произведеното вино.

Като цяло браншът е много добър, подпомаган е и стои добре на пазара, обобщи Порожанов.

От 266 регистрирани винопроизводители у нас 72 са чуждите инвеститори. Тази година не би следвало да имаме проблеми с реколтата, изрази надежда той.
Земеделският министър заряза ритуално лозята в избата "Катаржина естейт" край Свиленград. На празника Трифон Зарезан присъстваха областният управител на Хасково Станислав Дечев, депутати, кметове от региона, много гости.

Последвайте канала на

179 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини