Преброяват земеделските стопанства през 2020 г.

  • 13 февруари 2019 10:56

  • 428
  • 0
Преброяват земеделските стопанства през 2020 г.
© pixabay

Земеделските стопанства в страната ще бъдат официално преброени през 2020 г. Това решиха депутати с приетия на първо четене Закон за преброяване на земеделските стопанства в Република България през 2020 г.

Предвижда се анкетирането да се състои от 1 септември до 18 декември 2020 г.

До 18 септември 2020 г. въвеждането на информация ще може да се извършва по интернет от земеделските стопани, които ще попълват електронен въпросник с помощта на уеб-базирано приложение. В оставащия период данните ще бъдат събирани чрез интервю на място от анкетьорите, които ще попълват въпросника на хартиен носител или онлайн.

Организацията и ръководството на преброяването са възложени на министъра на земеделието, храните и горите, съвместно с областните управители и кметовете на общините. Органи на преброяването са органът на статистиката в Министерството на земеделието, храните и горите, областните дирекции "Земеделие", Централната комисия и областните комисии по преброяването.

Предвидени са задължителни обучения на анкетьорите и контрольорите, с които ще се сключват граждански договори за изпълнение на дейности по преброяването. Контролът за изчерпателност и точност на информацията ще завърши три месеца след края на анкетирането. Регламентирани са редът и начинът за обработване на получените данни, за осигуряване на тяхната поверителност и за опазване на статистическата тайна, както и задължението за тяхното предоставяне на Евростат, придружени от доклад за качеството.

Резултатите от преброяването ще бъдат публични.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
428 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини