В Добричка област запасите от влага за пшеницата са много ниски, коментира учен

  • 25 януари 2019 12:16

  • 711
  • 0
В Добричка област запасите от влага за пшеницата са много ниски, коментира учен
© Pixabay

Запасите от влага за пшеничните посеви в Добричка област са много ниски при продължаващата зима в региона без сняг и дъжд, заяви професор д-р Иван Киряков, завеждащ селекция на зърнено-житните и бобовите култури в Добруджанския земеделски институт. По думите му, ако метеорологичните условия продължат да са неблагоприятни, пролетта може да се окаже много тежка за развитието на растенията.

Земеделските стопани в Добричко очакват новата зърнена реколта от 1 300 000 декара, като регионът традиционно произвежда най-много пшеница в страната.
В землището на научния институт за целия януари са паднали само 10 литра на квадратен метър и ситуацията е подобна в цялата област. През миналата стопанска година есенно-зимните запаси от влага в края на март достигнаха 160-180 литра на квадратен метър.

Засега осигуреността с влага за пшеничните масиви е няколко пъти по-малка, поясни ученият.

Професор Киряков коментира, че пшеничните масиви са в различен етап на развитие. Повечето посеви са братили и са добре зазимени, но има и полета, които едва сега започват да се зеленеят, а другаде пшеницата още не е поникнала, добави ученият. По думите му, откакто зърнопроизводителите пренебрегват българската селекция, не е необичайно да се наблюдава пролетно поникване на зърнената култура.

Последвайте канала на

Нора Виткова
711 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини