Земеделците имат сериозни възражения срещу проекта на наредба в Закона за горивата

  • 22 ноември 2018 09:08

  • 744
  • 3
Земеделците имат сериозни възражения срещу проекта на наредба в Закона за горивата
© Булфото (архив)

Земеделците имат сериозни възражения срещу проекта на наредба за реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Това каза Цветан Берберов от Националната асоциация на зърнопроизводителите пред БНР. Той заяви това преди обсъждането на проекта на наредба към т. нар. закон за горивата в парламентарната Комисия за борба със сивата икономика и контрабандата.

Освен включването на земеделците, които ползват горива, в специален регистър, наредбата към т.нар. закон за горивата, поставя пред тях нови административни изисквания като към търговци, а не крайни потребители на горива. Заради това зърнопроизводителите обявиха, че са в протестна готовност. „В самото заглавие на закона изкристализира неговия лобизъм. Противоречията започнаха в комисията, на второ четене, през април. Нас ни припознаваха като ведомствени бензиностанции, които ние не сме. Ние сме декларирали своите съдове за съхранение на горивата, които използваме в селското стопанство. Това е нещо, което е нормално. Използваме, наистина, немалко количество горива, но бяхме спрягани като икономическа дейност, от която излизат и влизат нелегални количества горива, които се предлагат на българския пазар. Това, честно казано, ни втрещи, защото г-н Емил Димитров каза, че в хазната те могат да влязат 1,5 млрд. Апропо, цялото земеделие не разполага с такива горива в цялата си дейност“, каза Цветан Берберов.

Спорната наредба вменява задължения на общинските служби по земеделие, а в писането ѝ не е участвало ресорното Министерство на земеделието, каза още той.

Според него, в текстовете се увеличава административната тежест за общинските служби, но и към земеделските производители, „което е непосилно“. „Постоянно се говори за намаляване на административната тежест, а тук, в първоначалния вариант за проектонаредба, ние трябваше да осигурим задължително квалифицирани лица, които да имат електронен подпис, които при всяко едно зареждане, то да бъде администрирано и вписано в сървър на Министерство на икономиката, което за нас е абсолютно causa perduta. Това е почти невъзможно, защото ние се намираме в отдалечени точки от обществото, в които няма интернет връзка, а дори токовете са непостоянни, от което гърмят сървъри, компютри...“

"Строителството на един обект за горива от 1 категория е „не по-малко от 100-150 хил. лева за всеки един земеделски производител. Това е непосилен и неразумен разход за нас“, посочи Берберов.

Според него сега съществуващите норми за отчет на горивото са работещи и достатъчни. „Имаме не една проверка и виждаме, че при нас няма изтичане горива, няма надписване на горива, имаме възстановяване на акциз. Не е нормално някой да слага допълнителна административна тежест, при условие че няма пробойни“.

Берберов допусна, че целта на промените е ограничаване на играчите на пазара в доставка на горива, защото много от малките доставчици няма да могат да отговорят на условията в новия проект. „Ние сме в протестна готовност от април месец. В петък имахме Управителен съвет на Тракийския съюз, на който съм председател. Колегите бяха на мнение да излизаме веднага да протестираме“, каза още Цветан Берберов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
744 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.11.22 | 10:22

3

Далавера е,далавера и за това са против.Искат да гуцкат още,ама много им стана.Гориво на далавера,плащат ниска рента и продават на висока изкупна цена и милионеро е готов.

време за отчетност и контрол

2018.11.22 | 09:50

1

Май точно тези са ония с " нелегалните горива", дето продават от контейнери в бусове, паркирани по поля и ниви. Ако всичко им е в ред защо скачат всеки път, когато искат и те да спазват закона и да имат измервателни уреди, свързани с НАП? Много е комфортно да нямаш никаква отчетност и контрол и всяка година да обявяват поредните милионери от т.н. зърнопроизводители, защо ли?

Андрешко

2018.11.22 | 10:21

2

Най много скачат дребните земевладелци и фермери които със субсидиите вместо техника и др, неща се возят на джипове и АТВ.Куче влачи диря няма.

Добави коментар

Водещи новини