Близо 400 хил. кубика дърва за огрев са добити на територията на ЮЦДП-Смолян

  • 11 ноември 2018 15:11

  • 1843
  • 0
Близо 400 хил. кубика дърва за огрев са добити на територията на ЮЦДП-Смолян
© Булфото (архив)

Общо 388 хил. куб. метра дърва за огрев са добити на територията на Южноцентралното държавно предприятие - Смолян, съобщават от ЮЦДП. Исканията на населението за дървесина за огрев са изпълнени, като в сравнение с миналия отоплителен сезон са добити 50 хил. кубика повече.

Преобладаващата част от дървата за отопление са по тарифите "на корен", при които домакинствата сами извършват дърводобива. Над 200 хил. кубика иглолистна и 47 хил. куб. м широколистна дървесина са добити по тази процедура. Голяма част от тези количества са от санитарни и принудителни сечи в засегнати от природни бедствия и дървесен корояд гори, при които предвидената такса "на корен" е намалена на 1 лв./куб. м.

Добитите от ЮЦДП количества са 6 хил. кубика иглолистна и 129 хил. куб. м широколистна дървесина за огрев. Цените, при които предприятието продава дървата за огрев от своите складове, са 18-20 лв. за кубик иглолистни и 40-42 лв. - за широколистни.

ЮЦДП приключи отдаването на обекти за принудителни и санитарни сечи в горите, пострадали от бедствия и вредители, уточняват от предприятието. Предстои да продължи прокарването на временни горски пътища до недостъпните обекти, в които все още има повалена или съхнеща дървесина.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1843 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини