Внимание! Житни мухи по есенниците

Внимание! Житни мухи по есенниците Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните осъществява дейностите по наблюдение, диагностика, прогноза и сигнализация в областта на растителната защита. До този момент агрометеорологичните условия се определят от сухото и топло за сезона време и температури над нормата.

Повечето площи пшеница и ечемик бяха засети в оптималните срокове. По-късно засетите посеви не успяха да поникнат поради липсата на влага. Рано засетите се намират във фенофaза втори-трети лист, но развитието им се забавя поради засушаването.

Отчита се неравномерно поникване на част от посевите.

Условията бяха благоприятни за поява и развитие на първите неприятели попшеница и ечемик.

През периода наблюдаваме развитието на житните мухи (Хесенска муха-Mayetiola destructor;Житна тревна муха-Opomyza florum;Шведски мухи-Oscinella spp;Черна пшеничена муха-Phorbia fumigate;Житна стъблена муха-Chlorops pumilionis).

По-сериозно поражение по новопоникналите растения, причинени от ларвите на неприятелите се откриват масово в ранните посеви. В значителна част от тях е констатирана висока плътност, надвишаваща прага на икономическа вредност още в края на месец септември и началото на месец октомври. В момента се извършват масови третирания с инсектициди на по-късно засетите площи с есенници. За съжаление, голяма част от зърнопроизводителите подценяват тази група вредители, както и намножаването на листни въшки, трипсове и др.

За намаляване плътността и повредите от житните мухи имат значение редица агротехнически мероприятия.

- Сортовете, склонни към по-силно братене, се развиват по-бързо и са по-устойчиви на повредите от житните мухи.

- Спазване на сеитбообращения с пространствена изолация, намалява плътността на мухите. - Премахването на някои плевели, например на пирея, намалява силно плътността на житните мухи и други неприятели, които се развиват върху плевелната растителност.

- Ранната есенна сеитба подпомага намножаването на житните мухи, тъй като поникването на посевите съвпада с летежа на есенните поколения. Ето защо сроковете за сеитба са от голямо значение. При зимната пшеница най-благоприятен е периодът от 1 до 25-30 октомври, а за ечемика –от 1 до 20 октомври. Само в някои полупланински райони е допустима сеитба в края на септември. - Оптималната посевна норма, която осигурява гъсти посеви, намалява повредите от житните мухи.

- Химичната борба се провежда при доказана необходимост или ако са нарушени основните агротехнически изисквания (при монокултурно отглеждане, неспазване на срокове за сеитба и т.н.) и се очаква силно нападение от житните мухи.

Спорт

Коментари

Напиши коментар

Водещи новини

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?