Проговори земеделският производител, от чиято нива е набран спанакът с татул (видео)

  • 08 ноември 2018 07:54

  • 7487
  • 5
Проговори земеделският производител, от чиято нива е набран спанакът с татул (видео)
©

Земеделският производител, от чиято нива е набран спанакът с татул, каза пред БТВ, че има над 700 кг от спанака, които са под възбрана в склада му, които предстои да бъдат унищожени и нито един пакет от него няма да достигне до търговската мрежа.

Ивайло Малджански няма логично обяснение как листа от татул са попаднали в пакетите със спанак. Въпреки това той призна, че е имало плевелни растения в реколтата му. "Прави се инспекция на 3 места и всичко, което не е спаначени листа, се отстранява", увери той.

В момента е спряна беритбата до изясняване на ситуацията, каза още Малджански.

Той показа машината, с която се събира спанакът от полето и уточни, че има и предварителен контрол от страна на работници, които сортират листата от спанак на изхода на машината.

Междувременно продължават проверките на Агенцията по безопасност на храните след съмненията за спанак в търговската мрежа, примесен с листа от отровното растение татул. Двама души от Попово – мъж и жена, бяха приети в болница с натравяне, след като консумирали храна, приготвена със спанак. Продукцията е от пловдивското село Златитрап.

Мъжът и жената са в стабилно състояние, освободени са за домашно лечение, тъй като не е било наложително да бъдат хоспитализирани в лечебното заведение. До момента няма оплаквания от други хора.

„След сигнала извършихме незабавна проверка в обекта, от който е закупен спанакът. При отваряне на пакетите в една от опаковките са намерили единични стръкчета, различни от спанака по цвят и мирис. Това са предполагаемите листа татул”, обясни д-р Анелия Цонева, директор на областната дирекция на БАБХ в Търговище.

„Цялото количество намерен спанак е изтеглен от търговската мрежа. Самата фирма веднага си задейства процедурата по изтегляне. Междувременно извършваме проверки и в другите хранителни обекти в града”, допълни тя.

Д-р Цонева призова хората, които са си закупили от този спанак и все още не са го консумирали, да го върнат в магазините.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7487 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Stamat

2018.11.08 | 10:11

3

Този селски хитрец какви ги разправя за контрол?! С тези добиви си представете каква площ обработва. Имало контрол ха-ха! По тези места наемат най-ошмулените от живота и ги експлоатират яко. На тях представете си колко им пука за реколтата и какво има в нея!

2018.11.08 | 12:18

5

Този хитрец да си беше наел малко хора да поизчистят спанака от татула. Сега не знаел, ала-бала. Ама нали трябва да спести пари.

Марияна

2018.11.08 | 10:23

4

Знаете ли защо са изключително редки отравянията с татул?
Защото татула е горчив, ама не просто горчив, а адски горчив...
Защото татула мирише силно и много неприятно, всеки имал глупостта да разтрие лист татул между пръстите си с дни ще ухаят на "гад".
Затова и животните не го пасат, заради миризмата и вкуса. Какъв ли ненормалник трябва да си да ядеш горчив спанак, ама не горчив като кафе без захар, а толкова горчив че веднага ти идва да изплюеш. И за да постигнеш този горчив вкус е нужно едно две листа в цяла манджа...

тото

2018.11.08 | 09:15

2

Искат да ги унищожат ето това е

дядо Добри

2018.11.08 | 09:06

1

Българска капиталистическа конкуренция - това обяснява всичко!

Добави коментар

Водещи новини