Българската кайсия е на свършване (аудио)

  • 01 август 2018 12:45

  • 5057
  • 1
Българската кайсия е на свършване (аудио)
© Pixabay

Българската стока по пазарите се увеличи доста, както скача и нейното качество. Нашият домат е един от най-хубавите в света. Същевременно реколтата от българска кайсия тази година доста бързо свърши.

Това коментира за Novini.bg председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

„Имаме една тенденция, която е нормална за сезона. Общо взето следваме тенденциите от 2017 година. Равнищата на цените са съпоставими“, обясни специалистът.

По думите му тази година реколтата се очертава доста добра.

„Но към момента наблюдаваме едни такива климатични неблагоприятни условия, които доведоха до това, че в крайна сметка задържаме цени и равнища от миналата година. Има и недобри очаквания вследствие на лошото време“, посочи още Иванов.

Същевременно тази година е трета поредна, в която у нас има тенденция в масовото производство и буквално преобладава българското.

„Българска кайсия тази година ядохме и тя беше доста хубава, но доста бързо свърши като реколта. Изцяло дъждовете и климатът са виновници за това. Селското стопанство все пак е завод на открито и това може да се получи, с природата доста трудно човек може да се бори“, обясни експертът.

По думите му ябълката и сливата са с доста добри реколти. Относно прасковата обаче има опасност, тъй като е застрашена от доста болести.

От друга страна розовият домат на пазара е предимно български и има достатъчно количество.

„Самият пазар и потребител е започнал повече да изисква по-качествено производство“, обясни той.

Цялото интервю с председателя на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов можете да чуете тук:

По материала работиха Веселина Спасова и Галя Георгиева

Последвайте канала на

Novini.bg
5057 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.08.01 | 15:30

1
Кайсиите ни свършиха още след седсарския преврат 1989-та, но и сливите вече за нищо не стават. Какви сливи имаше при социализма... Какви кайсии - немкини рускини, унгарки, чехкини, полякини идваха да им се радват.

Добави коментар

Водещи новини