Служителите на ИАРА ще могат да задържат нарушители риболовци

  • 20 юни 2018 15:41

  • 2036
  • 0
Служителите на ИАРА ще могат да задържат нарушители риболовци
© pixabay

Служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) ще имат право да задържат нарушители и да използват физическа сила и помощни средства, реши парламентът. Отпадна предложението любителите риболовци да полагат тест за правоспособност.

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за рибарството и аквакултурите, с които се цели подобряване на контрола и ефективно опазване на рибните популации, които в последните години значително намаляват.

Служителите на ИАРА, при изпълнение на служебните си задължения, имат право да задържат лице, което не се подчинява на законно разпореждане и/или оказва съпротива при изпълнение на законно разпореждане, записаха в закона депутатите. При задържане на нарушител незабавно ще уведомяват компетентните полицейски органи. Служителите ще могат да използват технически средства или системи, заснемащи или записващи деянието, моторни превозни средства със специален режим на движение, както и физическа сила и помощни средства след предупреждение, с изключение на случаите на внезапно нападение.

От БСП възразиха, че с тези текстове на служителите на ИАРА се възлагат полицейски функции да задържат с помощни средства, и поискаха те да минават през обучение като на служителите на МВР. Предложението обаче не получи подкрепа в пленарната зала. Източник: БТА бракониери ИАРА

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2036 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини