Министър Порожанов откри празника на Горнооряховския суджук

  • 09 юни 2018 14:20

  • 5679
  • 2
Министър Порожанов откри празника на Горнооряховския суджук
© МЗХГ

Министърът на земеделието, храните и горите Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в откри традиционния празник на Горнооряховския суджук, организиран от община Горна Оряховица и Асоциацията на месопреработвателите в България. Той награди отличилите се в конкурса за най-добри познавачи на месния деликатес, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.

„Всички ние можем да се гордеем с факта, че горнооряховският суджук е първият български продукт със защитено географско указание в ЕС“, заяви министър Порожанов. Наименованието „Горнооряховски суджук“ беше вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания през 2011 г. В момента само три фирми от Горна Оряховица имат правото да го произвеждат.

Земеделският министър припомни, че освен горнооряховския суджук още 5 български месни продукти имат европейска защита. Като храни с традиционно-специфичен характер са регистрирани „Филе Елена“, „Роле Трапезица“, „Луканка Панагюрска“, „Кайсерован врат Тракия“ и „Пастърма говежда“.

Традициите в региона на Горна Оряховица за производството на суджук датират от векове, като първите писмени сведения за продукта са от далечната 1538 г. по времето на султан Сюлейман I Великолепни. През 1861 г. идва и първото официално признание - суджукът на горнооряховския производител и търговец Михаил Николов е отличен с медал на международно изложение в Торино, Италия.

„Министерство на земеделието, храните и горите ще продължи да подпомага усилията на производителите за популяризиране на продукта и гарантиране на високото му качество“, заяви още министър Порожанов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5679 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.06.10 | 09:23

2
ДА ЯДЕ НА МАГАРЕТО СУДЖУКА.

2018.06.09 | 15:47

1
Боце па` че кльопа!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини