2.9% лихва по ипотечните кредити от "Агрион Финанс"

  • 15 май 2018 10:20

  • 1020
  • 0
2.9% лихва по ипотечните кредити от "Агрион Финанс"
©

Специализираното дружество за земеделски кредити „Агрион Финанс“ намали лихвата по универсалния си ипотечен кредит в евро до 2.9% за първата година.

Това стана ясно по време „БАТА АГРО“, което се провежда в Стара Загора от 15-18 май. Според експерти по кредитиране това е едно от най-ниските нива на пазара на заемите. Земеделските производители, които посетят щанда на „Агрион“ по време на международното изложение, ще получат специален промо код, с който ще могат да се възползват от промоционалните условия. Те са валидни до 18 юни 2018 г., казаха от компанията, която е дъщерна на лидера в управлението на земеделски активи „Агрион Инвест“. Гратисният период за плащане по главницата е 12 месеца.

„Специалните условия важат за кредити до 100 хил. евро, като минималният срок на заема е 5 години. След промоционалната първа година, лихвата до края на периода е 8,5%“, уточниха от „Агрион Финанс“. Обезпечението, което си приема, е земеделска земя или други недвижими имоти, като процентът на финансиране може да достигне до 80% от размера на пазарната оценка на поземлените активи. Това е един от най-високите проценти финансиране на пазара на земеделски кредити в момента, твърдят пазарни анализатори. Друго сериозно улеснение за фермерите е, че остойностяването на земята е напълно безплатно за кредитополучателя и се извършва от експертите на компанията. Вноските могат да се разсрочат за период от 15 години.

Изчисленията на експертите от „Агрион Финанс“ показват, че финансовият ефект за земеделските производители от промоционалната лихва може да достигне 5 600 евро. Пълните условия по ипотечния кредит и останалите възможности за финансиране може да се открият на адрес http://agrion.bg/bg/finance.

„Целта ни е да улесним достъпа до кредити на малките и средни производители, които често не могат да отговорят на сложните изисквания на големите банки, казаха от „Агрион Финанс”. Поради тази причина компанията максимално е опростила процеса по отпускането на заеми. Не се изисква откриването на допълнителни сметки, застраховки, въвличането на поръчители и съдлъжници. Няма изискване и за разработка на подробни бизнес планове, отчети и анализи. Кандидатстването е без такса ангажимент и такса за разглеждането на документи. На практика фермерът дължи нищо преди да е сигурен, че ще получи желаното финансиране. Няма дори разходи за оценка на обезпечението.

Подобни са условията и за разработения от „Агрион Финанс“ кредит за оборотни средства, а при лизинга на земеделска земя, осигуреното финансиране може да достигне 100%. Оценката за имота се прави от експертите на „Агрион“ и е абсолютно безплатна за земеделските производители. Ако тя съвпада с цената на парцела, фермерът директно започва да погасява лизингови вноски. Така на практика земеделецът може да започне да си плаща лизинговите вноски, без да влага собствени средства като самоучастие.
Покупката на земя е сред най-честите мотиви за тегленето на кредити от фермерите, става ясно от проучване на нагласите на фермерите, направено от „Агрион“ Производителите търсят също финансиране за купуване на земеделска техника или за капиталови разходи. Всеки трети земеделски производител е склонен да ипотекира земята си за да вземе кредит, който да обезпечи бизнеса му, става ясно още от изследването. Хората от столицата и другите големи градове са по-склонни да теглят заеми, като най-активни са земеделците между 35-44 години, които разчитат на механизирана обработка на земята и следват най-новите тенденции в земеделието.

Последвайте канала на

Novini.bg
1020 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини