Есенниците в Търговищка област са в добро състояние, въпреки липсата на снежна покривка

  • 09 януари 2018 14:46

  • 1047
  • 0
Есенниците в Търговищка област са в добро състояние, въпреки липсата на снежна покривка
© Pixabay

Есенниците в Търговищка област са в добро състояние, въпреки липсата на снежна покривка. Сега са във фаза "братене" и не са нападнати сериозно от вредители или характерните болести, които се появяват още през есента, каза Иван Иванов от отдел "Растителна защита" при Областната агенция по безопасност на храните в Търговище, предаде БТА.

Нетипично топло време не е довело до развитие и вегетация на културите. В някои от масивите с пшеница и ечемик, засети още през септември, има леко пожълтяване на най-долните листа, заради липса от азот. Това обаче се преодолява впоследствие през пролетта, посочи специалистът.

От друга страна, по думите му, удължената есен, се отразява добре на по-късно засетите площи и те наваксват в развитието си. В масивите с пшеница и ечемик в региона наличието на вредители /обикновена полевка, житен бегач и житна муха/ е в рамките на нормалното. Популацията на обикновената полевка е под прага на икономическата вредност. В областта се запазва тенденцията от последните две години за спад в плътността на мишките, коментира Иванов.

По думите на специалиста, ако времето в региона се задържи топло и без сняг, има опасност от ранно развитите на растенията и на вредителите. "Обикновено в такива години наличието на болести води до проблеми през пролетта и необходимост от допълнително третиране на културите с препарати, а оттам и до и повишаване на себестойността на продукцията", допълни Иванов.

Ако температурите паднат и снежна покривка не се образува, може да се стигне до измръзване на растенията и евентуални загуби за стопаните. Заради падането на температурите през нощта, няма опасност от измръзване и при овошките, категорични са агроспециалистите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1047 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини