Шест огнища на болестта син език в Габрово (снимка)

  • 07 август 2014 09:25

  • 3559
  • 0
Шест огнища на болестта син език в Габрово (снимка)
© Булфото

Установените до този момент огнища на заболяването "син език" на територията на Габровска област са шест. Четири от тях са при овце в квартали и села на община Габрово – в кв. "Недевци", в кв. "Рязковци", в село Борики и в село Добрини. Две от огнищата са при говеда - в село Бериево и град Севлиево, съобщи Дарик.

За изследване са изпратени проби от 13 обекта, като се очакват резултатите, информира д-р Георги Гинев – началник отдел „Здравеопазване на животните” в Областна дирекция по безопасност на храните.

Всички общини в областта попадат в застрашената 20 км. зона, с циркулация на вируса на син език. Специалистите посочват, че болестта не е толкова заразна, но нейни преносители са комарите и кулекоидите. Именно заради това тя не може да бъде овладяна.

От земеделското министерство успокоиха земеделците, че загубите им ще бъдат компенсирани.

Междувременно са предприети повсеместни мерки за ограничаване разпространението на заболяването, съобщават от ОДБХ.

Основното, което трябва да направят животновъдите, е да спазват забраната за паша на животните в часовете от 19:00 ч. до 8:00 ч., тъй като тогава летежът на този вид насекоми е най-голям. Освен това трябва да бъде направена дезинсекция на сградите, торищата и животните с подходящи препарати. Третирането с тях обаче трябва да стане само с указанията и под контрола на обслужващите ги ветеринарни лекари. С особено внимание е необходимо да се подхожда при пръскането на животни, които се доят. При тях могат да се използват препарати без карентни срокове, а при другите е задължително да се спазват карантинните срокове, с цел непопадане на инсектициди в млякото. За да имат ефект предприетите мерки, те трябва да продължат до началото на зимата, когато се преустановява летежът на кулекоидите.

При съмнение за болни животни фермерите трябва незабавно да подадат сигнал на обслужващия ветеринарен лекар, който от своя страна уведомява ОДБХ. В този случай се вземат кръвни проби , прави се дезинфекция на сградата, торищата и животните от държавните ветеринарни лекари.

Болните животни, които са с тежка клинична картина и неблагоприятна прогноза за оздравяване, се унищожават и се изпращат в екарисаж с предавателно-приемателна бележка. Останалите подлежат на лечение с общоукрепваща терапия.Смъртността от син език при заболелите овце е около 50% - 60%. Месото от болни животни не трябва да се консумира.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3559 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини