Марин Беев, собственик на "Клас" ООД: Fibank е нашият гръб в бизнеса

  • 18 юли 2014 15:29

  • 4811
  • 0
Марин Беев, собственик на "Клас" ООД: Fibank е нашият гръб в бизнеса
©

„Клас” ООД обработва 10 000 декара земеделска земя, като към края на 2013 г. дружеството е един от най-едрите зърно производители в община Свиленград и област Хасково. Предприятието притежава едни от най-добрите лозови насаждения в страната, намиращи се в землищата на селата Чернодъб и Генералово.

Марин Беев е един от собствениците на „Клас“ ООД и четвърто поколение земеделец. Завършил е Аграрния университет в гр. Пловдив и е водещият агроном в предприятието, като сам подбира торовете и препаратите за лозовите насаждения.

Ето какво разказа той:

Г-н Беев, представете профила на компанията КЛАС ООД?

„Клас“ ООД е създадена през 1992 година от баща ми и чичо ми - Ангел и Кольо Бееви. В началото компанията се е занимавала единствено със зърнопроизводство, откъдето идва и името „Клас“. Към момента дружеството продължава да развива интензивно тази дейност и имаме зърнени посеви на повече от 10 000 декара земя. Отглеждаме и 2500 – 3000 дка семена, като твърда пшеница, мека пшеница и ечемик. В момента притежаваме и 1000 дка висококачествени лозови масиви в село Чернодъб.

Какво е нужно, за да се развива успешно фирма като КЛАС ООД в България?

За да развиваш печеливш бизнес са необходими добри партньори и добри контрагенти. В числото на успешните партньорства можем да включим и това с нашата банка, а именно Първа инвестиционна банка. Ние сме клиенти на банката повече от 11 години и винаги сме вярвали в нея, както и тя в нас. Всеки един предприемач, който иска да се развива, има нужда от малко „побутване“ и от един стабилен гръб. Мога да кажа, че Първа инвестиционна банка е нашият гръб в бизнеса.

През месец юни открихте силозната база на Клас ООД в Чернодъб. Каква е стойността на инвестицията и колко нови работни места бяха открити?

Силозната база е изградена върху площ от 5800 кв.м. , като общата стойност на инвестицията е малко повече от 1 млн. евро. Базата е построена по всички европейски стандарти, разполага със седем силоза с капацитет за 10 000 тона зърно, административно-обслужваща сграда и помещения за заготовка на зърнено – житни култури. Новите работни места, които открихме в силозната база са четири – персонал за лабораторията и за обслужване на линията за почистване на семена и белен слънчоглед.

Вие сте сред клиентите на Fibank, които успешно реализират отпуснато кредитиране. Какъв е Вашият съвет към предприемачи, които тепърва биха стартирали със собствен бизнес?

Бих дал следния съвет на стартиращите собствен бизнес, а именно да бъдат смели и да рискуват. Смелост ще се изисква докато ситуацията в страната не се стабилизира, защото при всякакви промени ние от бизнеса сме най-потърпевши. Ще дам един пример, нашата силозна база е преминала всички необходими проверки на Фонд „Земеделие“, а все още чакаме финансовата субсидия от държавата.

Какви са Вашите планове за бъдещото развитие на КЛАС ООД? Ще разширите ли дейността на компанията или ще се концентрирате върху настоящите направления, в които компанията се реализира успешно?

Имаме различни планове за разширяване на дейността на „Клас“ ООД, но сме оставили тяхното реализиране за един по-късен етап. Искаме да видим какви мерки за подкрепа се предвиждат за новия програмен период 2014 - 2020 г. в Общата селскостопанска политика на ЕС и как ще се приложат в България.

Марин Беев
 

Последвайте канала на

Novini.bg
4811 0

Свързани новини

Водещи новини