Греков: Търсим още 4 млн. лева за животновъдите

  • 07 май 2014 09:20

  • 1560
  • 0
Греков: Търсим още 4 млн. лева за животновъдите
©

Ще търсим още 4 милиона лева по програмата „Де Минимис”, за да изплатим обещаните на животновъдите 15 милиона лева държавна помощ.

Това каза министърът на земеделието и храните Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по пред БНР. Той обясни, че има два вида подпомагане за животновъдите, които са независими един от друг. Първият вид са така наречените схеми за национални доплащания, които използват финансовия ресурс от Европейския съюз. Вторият тип е държавната помощ – така наречената „Де Минимис”, която използва финансов ресурс от Министерството на земеделието и храните. Помощта „Де Минимис” съществува от 2008 г. и досега е прилагана четири пъти. През 2014 г. е взето решение животновъдите да бъдат подпомогнати с 15 милиона лева, но средствата, които министерството може да отдели към момента, са 11 милиона.

„Част от средствата са налице, има ги във фонда, но средствата там не са предназначени единствено и само за животновъдите. Ако има актуализация на бюджета и ако останат неусвоени средства във фонда, още в началото на юни сме готови да доплатим тези 4 милиона”, обеща земеделският министър. По думите му отрасълът, на който е отделено най-много време и средства през последната година, са именно животновъдните организации, тъй като през последните 25 година не се е правело нищо за този сектор. През 2014 г. българските животновъди ще получат 115 милиона лева, като посочи, че до момента средства в такива размери не са отпускани.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1560 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини