Николина Ангелкова: Туризмът е наш национален приоритет

  • 08 октомври 2019 14:56

  • 282
  • 2
Николина Ангелкова: Туризмът е наш национален приоритет
© Министерство на туризма

Благодаря на българското правителството за реакцията, Вие бяхте от малкото държави, които действахте по този начин, след фалита на туроператора „Томас Кук“. Това заяви Улрих Нусбаум, държавен секретар в Министерството на икономиката и енергетиката на Федерална Република Германия на среща с министъра на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard. Тя е на работно посещение в Германия, където днес ще има поредица от срещи във връзка с възможностите за минимизиране на щетите за българския туристически бизнес след прекратяването на дейността на световния туроператор.

,,Реагирахме своевременно, в министерството бе сформирана работна група, която да следи непрекъснато ситуацията. Експерти на министерството бяха по Черноморието, за да съдействат на туристите и бизнеса и да помагат за бързото решаване на всякакви възникващи трудности. За нас бе важно туристите от Германия и другите държави да не почувстват допълнителни затруднения след фалита на оператора и да си тръгнат от България с впечатления, които да ги накарат да се върнат отново и през следващата година. Радвам се, че почивката им мина безпроблемно, това е от определящо значение за имиджа на страната ни като приветлива дестинация за организиран туризъм'', коментира българският министър.

Тя заяви пред домакина си още за готовността на правителството да подпомогне бизнеса за привличане на повече туристи чрез реклама.

,,Важно е нашите правителства да работят съвместно, което ще допринесе за насърчаването на посещенията в двете страни. За правителството на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г туризмът е национален приоритет, затова бе създадено самостоятелно Министерство на туризма, чиято основна цел е утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация'', сподели още тя.

Двамата събеседници обсъдиха ситуацията след обявяването на фалита на най-стария туроператор и възможностите на съответното законодателство за намаляване на щетите на контрагентите му. Министър Ангелкова увери държавен секретар Нусбаум, че Германия е сред трите водещи пазари за входящ туризъм в България и привличането на интереса на германските туристи е сред основните задачи на Министерството на туризма и припомни, че през миналата година чуждестранните туристически посещения у нас са над 9,2 млн., а туризмът е ключов за развитието на икономиката, като формира 12% от БВП.

Относно германските туристи министърът посочи, че те основно организират пътуванията си чрез туроператор или през международни платформи за резервации. И добави, че България и Германия имат дългогодишни и добре развити двустранни
отношения.

,,Искам да благодаря на Вас и колегите Ви за доброто партньорство в последните години, с което постигнат огромен успех и вече е дадена зелена светлина за съвместна работа с германските здравни каси. Благодарение на споразуменията те ще изпращат в България германски граждани, които искат да ползват услугите на нашия здравен и спа туризъм и огромното богатство на България от минерални извори. Частните хотели също могат да предлагат свои услуги, сертифицирани и спазващи наредбите на Министерството на здравеопазването и на Министерството на туризма'', заяви министър Ангелкова.

Последвайте канала на

Novini.bg
282 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
aman

2019.10.09 | 14:16

2

аман от клишета. тия биха бкп по лозунги и клишета. остава на манифистации да ни карат да ходим и да развяваме знаменца гроб.

Драган

2019.10.08 | 15:49

1

Не е наш - ваш е, сиреч на герберастските крадци.

Добави коментар

Водещи новини