Опит, обучение и застраховки могат да станат задължителни изисквания за изкачването на Еверест

  • 15 август 2019 13:37

  • 425
  • 0
Опит, обучение и застраховки могат да станат задължителни изисквания за изкачването на Еверест
© pixabay

Желаещите да покорят Еверест ще трябва вече да са изкачвали високи върхове, да са преминали подходящо обучение, да имат удостоверения, че са в добро здраве и застраховки, покриващи разходите за спасителни акции, ако такива се наложат. Това предлага непалска правителствена комисия, сформирана след тежкия сезон на най-високия връх на света, в опит за покоряване на който тази година загинаха 11 души, предаде БТА.

В доклад на комисията се предвижда от алпинистите да се изисква преди да кандидатстват за разрешително за Еверест, да са изкачили успешно връх с височина над 6500 м. Те ще трябва да имат и опитен водач.

Правителството на Непал е критикувано, че допуска твърде много алпинисти до най-високия връх на Земята, както и че не спира неопитните катерачи, които трудно се справят със суровите условия на Еверест и забавят другите по трасето към 8850-метровия връх.

Очаква се правителството да последва препоръките на комисията и да измени правилата за изкачване на планината. Най-добрите условия за изкачвания в Хималаите са в периода от март до май.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини