Има ли двоен стандарт при прилагането на законите в планините?

  • 08 август 2019 20:52

  • 1097
  • 8
Има ли двоен стандарт при прилагането на законите в планините?
© pixabay

600 души на час – толкова туристи обикновено се качват с кабинковия лифт към връх Мусала през лятото. С тази информация не бяха запознати нито от Министерството на околната среда и водите, нито от Национален парк “Рила”. Организирането на около 1000 души в масов поход до върха обаче предизвика глоба за популярен влогър. Според него санкции се налагат избирателно.

След скандала заради масово изкачване на връх Мусала – има ли двоен стандарт от страна на институциите и спазва ли се законът от всички?

“На същия ден имаше още две, не малки групи, които тръгнаха преди нас, стотици други се организират в интернат за масово изкачване на Мусала всяка година. Защо няма глоби за тях?”, коментира Слави Панайотов в личния си YouTube канал, предаде БТВ.

Всяка година хиляди отбелязват празника на Рила с организирано масово изкачване на Мусала, а ограничения за броя посетители няма в нито един от българските паркове.

От Асоциацията на парковете в България обясниха, че в зоните с ограничено човешко въздействие не е желателно да преминават по повече от 20 души.

“Групата от много хора се движи в широк фронт и започва да минава отстрани на пътеката. Така се образуват нови коловози и съответно ерозия”, коментира Тома Белев.

На сайта на парка информация за зоните с ограничено човешко въздействие може да бъде намерена в устройствен план, дълъг над 330 страници. Представителят на Сдружение за дива природа “Балкани” обвини в безхаберие Министерството на околната среда и водите.

“Налагат се глоби само, когато жертвите са по-малки. Елементарно беше министерството да информира хората, ако са между хижата и върха да се разделят на по-малка група. Чакат някой да наруши закон и налагат максималната глоба”, каза Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега..

От Национален парк "Рила" отказаха коментар по темата. Поискахме и писмото, в което официално са забранили провеждането на подобно събитие, но не получихме достъп до него. А влогърът Слави вече се закани, ако бъде глобен, да организира нов масов поход, този път от Министерски съвет до парламента.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1097 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Асен

2019.08.10 | 06:55

8

Докато Тома Белев е намесен в това винаги ще има двоен стандарт с цел изнудване.

Силви

2019.08.09 | 14:09

7

Тома Белев докога ще ни натрапва некомпетентното си мнение??? Големият разбирач, този знае само как да прибира пари и никога никой по никакъв повод не трябва да обръща внимание на думите му.

Мартин

2019.08.09 | 13:04

6

Двоен стандарт има при организирането на протести на "зелената" мафия, начело с Тома Белев и Борислав Сандов, а зад тях седи щедрото финансиране на "Капитал" и Иво Прокопиев! Те могат да протестират срещу втори лифт на Банско, но изсичането на горите в Северна България и умишлените палежи не ги вълнуват... За тях протести не правят, нито помагат, когато се случват! Ето това е истински двоен стандарт при "зеленото движение" у нас!

Петко

2019.08.09 | 12:30

5

То ние сме държавата на двойния стандарт, така че кво се учудвате? Има двоен стандарт във всичко. А като гледам и кои Специалисти в кавички са се изказвали по въпроса. Те тия от зелените организации винаги са вещи по въпросите за планините, ама всъщност не са обективни за нищо, така че нямам и желание да разбере какво казват за случая с Мусала...

SumDre

2019.08.09 | 11:37

4

Двоен стандарт има и при законите и при налагащите ги, и особено при обвинителите и темите, по които се изказват..а в този случай Белев и Ковачев са достоеврен пример

2019.08.09 | 06:31

3

"Елементарно беше министерството да информира хората, ако са между хижата и върха да се разделят на по-малка група." и как точно си го представяте това информиране, министерството стои пред врата на всяка хижа в планината, извършва броене и ви информира, че сте твърде много хора или какво точно. Трябва ли някой изобщо да отбелязва че 500 или 600 човека на куп са МНОГО хора. И трябва ли някой да обяснява на опитни планинари, че придвижването по пътеките става по един, един зад друг. Има основни и елементарни правила и не министерството е което трябва да ви ги разяснява.

.

2019.08.09 | 00:36

2

И още един пример за двойните стандарти неспоменат в статията. За сатанинските сборища на онези малоумни еретици от бялото братство няма глоби нали???

Васил

2019.08.08 | 21:44

1

Като видя, че е коментирал Тома Белев, който окепази Витоша, спирам да чета "експертните" му мнения.

Добави коментар

Водещи новини