Ръст на румънски туристи в Арбанаси

  • 08 юли 2019 15:09

  • 583
  • 1
Ръст на румънски туристи в Арбанаси
© Pixabay

Ръст на румънските туристи отчитат в архитектурния резерват Арбанаси, посочи пред журналисти кметът на населеното място Тошо Кръстев. Той отбеляза, че това са гости, които не са организирани от туроператори, а посещават селото индивидуално. Според него причината за увеличения им брой е отличната хотелска база и предлаганата традиционна българска кухня.

В селото има 25 хотела с 1200 легла и 25 ресторанта, които се грижат за прехраната и доброто настроение на туристите. За изминалото полугодие църквата-музей "Рождество Христово" в Арбанаси е била посетена от 20 423 гости, а Констанцалиевата къща е била разгледана от 16 624 туристи.

За десети път Арбанаси ще бъде домакин на фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music. Той ще започне на 21 юли и ще продължи до 28 юли, като концертите ще бъдат в средновековните църкви-музеи "Св. Георги" и "Св. архангели Михаил и Гавраил", които се отличават с богата стенописна украса и чудесна акустика.

Другото голямо лятно събитие в Арбанаси, което събира хиляди гости, е на 15 август, когато селото почита храмовия празник на манастира "Успение на Св. Богородица". И през тази година за гостите и жителите на селото ще бъде подготвена богата музикална програма с участието на Николина Чакърдъкова, детското студио "Румина", гостуваща група за стари градски песни и други. Съпътстваща програма ще включва турнири по шахмат и езда в намиращата се в непосредствена близост конна база.

Последвайте канала на

Десислава Станева
583 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Колю

2019.07.08 | 21:09

1

То туземци там няма! От мутри и боклуци е съставено населението на Албанското село. Герб до герба.

Добави коментар

Водещи новини