"Спейс Ай Ел" ще получи 1 млн. долара въпреки неуспешното кацане на "Берешит"

  • 12 април 2019 16:08

  • 1593
  • 0
"Спейс Ай Ел" ще получи 1 млн. долара въпреки неуспешното кацане на "Берешит"
© YouTube

Израелският космически апарат "Берешит" достигна до Луната, но планираното му контролирано или "меко" кацане беше неуспешно, съобщиха световните информационни агенции.

Апаратът е имал поредица от технически проблеми по време на финалното спускане към лунната повърхност.

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн заяви, че съжалява, че мисията е неуспешна, но не се съмнява, че Израел и "Спейс Ай Ел" (SpaceIL) ще продължат изследванията и ще постигнат успех в бъдеще.

"Берешит" е първият лунен апарат, който не е създаден по правителствена програма. Той е построен от организацията с идеална цел "Спейс Ай Ел" (SpaceIL), учредена за участие в конкурса "Лунар Екс прайз" на "Гугъл", и държавната "Израел еърспейс индъстрис".

От фондацията "Екс Прайз" приветстваха екипа на "Спейс Ай Ел" въпреки неуспешното кацане. "Много сме горди, че те стигнаха толкова далеч", заяви учредителят на наградата Питър Диамандис.

Космическият апарат "Берешит" ("Генезис" на иврит) на частната израелска компания "Спейс Ай Ел" беше изстрелян от Кейп Канаверал във Флорида през февруари. Той е с маса 585 кг. Разработен е за проекта "Гугъл Лунар Екс прайз". Според условията, първата частна фирма, създала автоматична станция, която достигне до Луната и се придвижи по нейната повърхност на разстояние не по-малко от 500 метра, щеше да получи награда от 20 милиона щатски долара. През март 2018 г. обаче "Гугъл" отмени конкурса. Въпреки това "Спейс Ай Ел" продължи работа по лунния модел, който й струва 100 милиона долара. През март от фондацията "Екс Прайз" съобщиха, че ако "Берешит" кацне успешно на Луната, екипът ще получи награда от 1 милион долара. Диамандис сега поясни, че въпреки неуспешното кацане на "Берешит" на Луната "Спейс Ай Ел" ще получи 1 милион долара като бонус.

Последвайте канала на

БТА
1593 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини