Туроператори спират екскурзиите до Македония заради забраната за внос на месо

  • 11 април 2019 09:37

  • 2065
  • 0
Туроператори спират екскурзиите до Македония заради забраната за внос на месо
© pixabay

Масово туроператорски фирми отказват да организират еднодневни екскурзии до Северна Македония заради строгата забрана за внос на месо.

„В действителност в нашия офис идват хора и постоянно ни питат дали няма да правим скоро екскурзия до там. Те се надяват да съчетат полезното с приятното и да могат да купят някое кило агнешко и яйца за Великденската трапеза. Ние обаче категорично отказваме, тъй като не желаем да си имаме проблеми с граничните власти“, коментираха от кюстендилска туроператорска фирма пред "Монитор".

През последните дни пък на няколко човека били конфискувани различни хранителни продукти на границата с Македония, сред които сирене, яйца и месни продукти, разкриха работещи на ГКПП-Гюешево. За никой не е тайна, че до миналата година кюстендилци масово пътуваха до съседката ни, откъдето си закупуваха основно агнешко месо. За да минат през граница пък в един автомобил се събирали по 4-5 човека, които си разпределяли покупките. Забраната за внос на месо не е от вчера, но сега контрола е определено засилен, тъй като Македония не е в ЕС.

Фермер от дупнишкото село Самораново вече може да се похвали, че всичките му около 200 агнета вече са капарирани. Цената тази година за живо агне ще бъде 6 лв. за кг. Имало и такива, които искали агнетата да са заклани, тогава 1 кг. се продава по около 13-14 лв.

„Моите агнета до търговската мрежа не стигат. Хората идват на място, харесват си агне и след това го купуват. Някой предпочитат директно да си го вземат обработено, затова и цената е друга. Просто търсенето е голямо, защото всеки иска да си закупи качествено месо и най-вече прясно, не стояло по фризерите с месеци наред“, твърди още фермерът от Самораново.

Репортерска проверка в областния град Кюстендил установи, че в търговската мрежа цената на традиционното месо за Великден върви по 14-15 лв. за кг. Закупувайки го обаче клиентите в повечето случаи не знаят откога е.

„Може агнето да е заклано преди месеци. Във всеки случай обаче не е на седмица - две“, обяснява и Иван Петров, в чието семейство традициите по посрещането на Великден се предават от поколение на поколение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2065 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини