Хотелиери и ресторантьори искат 9% ДДС

  • 20 март 2019 20:49

  • 2214
  • 5
Хотелиери и ресторантьори искат 9% ДДС
© pixabay

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация ще предложи на правителството ставката на ДДС в сектора да стане 9%. Като аргумент от организацията посочват практиката в 18 европейски държави, в които туризмът е определен като приоритетен отрасъл.

На съвещание в пловдивското село Марково днес бе направен анализ за ефекта от намалената ставка. Отчитаме сериозен недостиг на работна ръка, а в същото време липсва ресурс за увеличение на възнагражденията, заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров, предаде БНР. Затова според нето трябва да се направят стъпки в посока намаляване на ДДС.

„Ние тези средства не искаме да ги приберем в нашия джоб, а да ги пренасочим към по-високи прагове на заплащане, по-високи социални осигуровки. Разбира се, като повишим заплатите, ще има по-висок данък общ доход от служителите“, каза той.

Според Атанас Димитров наемането на работници от чужбина също е вече проблем за българските хотелиери и ресторантьори. „Традиционно вече няколко години се вкарват работници от Украйна, Молдова… Въпросът е, че се появява конкурентни предложения – Гърция офертира, Турция офертира, арабски емирства, Дубай офертират. Вдигат цените и там“, обясни той.

Подготвените кадри напускат страната и търсят по-добро заплащане навън. Трябва да се вземат мерки в тази посока, защото държавата е вложила средства в образованието им, допълни Атанас Димитров.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2214 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
boy.de

2019.03.20 | 21:20

1

В с.Марково се събрали хора с чувство за хумор!

иван

2019.03.20 | 23:29

5

както и големи тъпанари!!!

Rossen

2019.03.20 | 22:56

4

Бла, бла... Основен проблем е, че ресторантьорския и хотелиерски бизнес се упражнява от нискообразовани бизнесмени в БГ, които си нямат и представа от организация на работен процес в този бранш. Като добавим и безграничната им алчност се стига до текучество и липса на кадри.

mpm

2019.03.20 | 21:37

3

С тези високи цени скоро няма да имат работа.

tiho

2019.03.20 | 21:31

2

Няма ресторантьор, които съм видял, да е честен и да плаща осигуровки на реална заплата и да маркира. Разликата ще си отиде, точно във всички ресторантьори настоящи мутри в България

Добави коментар

Водещи новини