Експерти: Единната система за туристическа информация ще изсветли сектора

  • 21 февруари 2019 08:28

  • 354
  • 1
Експерти: Единната система за туристическа информация ще изсветли сектора
© БНТ

Системата беше дългоочаквана като е положен сериозен труд за нейното реализиране. Благодарение на системата ще бъдат отчитани нощувките в реално време. Това заяви председателят на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров в сутрешния блок на БНТ.

Припомняме, че вчера у нас стартира въвеждането на базата данни в единната система за туристическа информация /ЕСТИ/. До 1 октомври в системата трябва да постъпи информация за всички туристически обекти в страната. Това е първата система, базирана на облак и поддържана от Държавната агенция за електронно управление. Достъп до нея освен общините и министерството на туризма ще имат МВР, НАП и Националният статистически институт.

"В регистъра ще се попълват лични данни в съкратен вид за членовете на ЕК, подробни ще са данните за граждани от трети страни. Това ще помогне за изсветляване на сектора и запазване на сигурността", каза още той.

"Системата трябваше да бъде въведена още преди 2 години, но се забави заради обжалвания на обществената поръчка. Единната система за туристическа информация ще спомогне за изсветляването на сектора на туризма", допълни по темата Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал. 

"За тези, които са били в сивата част на туризма няма как да бъдем сигурни, че ще се свържат с ЕСТИ. Системата трябва да се обвърже с резервациите", завърши Иванов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
354 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
сакюз ми!

2019.02.21 | 11:04

1

има ли някой, който да не е експерт в България, извинете?!?!

Добави коментар

Водещи новини