Екскурзоводи искат туристически инспекторат срещу нелоялната конкуренция

  • 17 февруари 2019 20:51

  • 616
  • 0
Екскурзоводи искат туристически инспекторат срещу нелоялната конкуренция
© Pixabay

Само лицензирани екскурзоводи да имат право да водят туристически групи. За това настояват от браншовия съюз. Те поискаха и туристически инспекторат, който да следи за нелоялна конкуренция.

От бранша смятат, че професията девалвира, а ол-инклузив услугата не стимулира туристите да разглеждат забележителности. Навремето в професията се влизало трудно и се искали специална подготовка и образование. „Всички екскурзоводи бяха държавни служители, примерно на Златни пясъци имаше над 50 постоянни служители на различни езици, а лятото в добрите години на българския туризъм бяха над 120”, спомня си екскурзоводът Бранимир Белчев пред БТВ.
За да пестят средства пък туроператорите прибягват до нелицензирани гидове. Затова от бранша настояват инспектори да проверяват качеството на обслужването и квалификацията.

„Има таксиметрови шофьори, които извършват и екскурзоводски услуги. Подготвени колеги остават без работа именно заради нелоялна конкуренция, държавата е ощетена откъм данъци, а колегите са ощетени откъм работа”, каза Снежана Атанасова от Съюза на екскурзоводите. Над 1200 са лицензираните екскурзоводи у нас.

Последвайте канала на

Novini.bg
616 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини