Общините Банско и Ерзурум имат съвместен проект в сферата на зимния туризъм

  • 05 февруари 2019 08:51

  • 338
  • 2
Общините Банско и Ерзурум имат съвместен проект в сферата на зимния туризъм
© Pixabay

Кметът на Банско Георги Икономов подписа договор за изпълнение на съвместен европроект с турската община Ерзурум. Проектът "Сътрудничество за природосъобразен зимен туризъм" е в рамките на мярка "Побратимяване на градове от Турция и градове от ЕС", а срокът за изпълнение на дейностите е една година. Това съобщиха от общинския пресцентър. 

Ерзурум, както и Банско е популярен зимен курорт в южната ни съседка, който също е домакинствал кръгове от Световната купа по ски. 

"Ерзурум ни покани да се включим като техни партньори в европейската програма, с желанието Банско да сподели своите добри практики в сферата на зимния туризъм. Въпреки че турската община е много по-голяма от нашата, Банско има какво да сподели за своето развитие като един от предпочитаните курорти в Европа", коментира кметът Икономов по повод началото на проекта.

Основна задача в рамките на проекта е да бъде извършен задълбочен анализ за възможностите за внедряване на соларните системи като алтернативен източник на възобновяема енергия. За целта турската община ще наеме агенция за енергийни проучвания, която ще изготви специализирани доклади за двата курорта, отчитайки съотношението разходи - ползи, социалният ефект, както и периода за възвръщаемост на инвестициите.

Двете общини ще си разменят срещи, с които ще насочат общественото внимание върху възобновяемите източници на енергия като алтернативи, запазващи качеството на въздуха и околната среда.

Освен тях, позитивната кампания за популяризиране на еко енергията ще премине и през провеждането на ски състезания в Банско и Ерзурум. С успешното изпълнение на проекта двата града ще се побратимят, за да продължат сътрудничеството си и в други сфери от живота, допълват от община Банско.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
338 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
gogo

2019.02.05 | 18:32

2

eeeeePAISI HILENDARSKI ako vidi IAVOROV

Иван

2019.02.05 | 12:16

1

Банско продължава със своето развитие напук на „зелените“ рекетьори!

Добави коментар

Водещи новини