Бетон се появи край плажа на Синеморец

  • 29 януари 2019 09:16

  • 1092
  • 1
Бетон се появи край плажа на Синеморец
©

Спрян преди години строеж в Синеморец получи зелена светлина да бъде довършен. Причината да бъде спрян е, че попада в границите на природен парк „Странджа” и не отговаря на екологичните норми. Годината е 2015-а.

Тогава екоинспектори спират принудително строеж в Синеморец край устието на река Ропотамо. Парцелът е бил общински и е бил закупен на търг от Неделчо Гинин. Управител на фирмата инвеститор е неговата дъщеря. Това не е първият имот, който Гинин придобива в Синеморец по странен начин, съобщава БТВ.

Разследване през 2007 г. показва, че с протекциите на администрацията в Царево е получил парцел край морето като крайно нуждаещ се, за да си построи дом. Новият строеж е непосредствено до хотела с апартаментите, но на по-предна линия. РДНСК отнема строителното разрешение на базата на актовете на екоинспекцията. След четири години съдебни дела Върховният административен съд се произнася в полза на инвеститора. Причината е, че има разминаване в документите. Строителното разрешение било издадено преди да бъде обявен за природен парк.

Директорът на парк „Странджа” Румяна Цвяткова обясни, че паркът е основан през 1995 г. Общината е издала разрешение за строителство, защото смята, че е урбанизирана зона. В природния парк не влизат урбанизираните зони и има ред, по който те трябва да бъдат изключени, а по думите ѝ това не е направено. Според служителя на парка Иван Камбуров не е спазена процедурата за промяна на границите съобразно Закона за защитените територии.

От регионалната екоинспекция обясниха, че част от имота попада в парка. За да бъде изключен от него, трябва да се приеме общ устройствен план. Ставало въпрос за заварено положение. Оттам посочват, че природният парк е институцията, която трябва да извади териториите от урбанизираните зони или обратното.

Д-р Атанас Орачев от сдружение „Черноморска Странджа” обясни, че освен застрояването има и друг скандал. А именно за незаконното разкопаване на могила, където е намерено прословутото синеморско съкровище. По думите му то е изключително и в момента е в НИМ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1092 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
уууу

2019.01.29 | 10:01

1

абе, драскачи, каква река Ропотамо при Синеморец ??????

Добави коментар

Водещи новини