Ангелкова: България с послание за създаване на световна дестинация "Древни цивилизации"

  • 15 ноември 2018 14:54

  • 488
  • 0
Ангелкова: България с послание за създаване на световна дестинация "Древни цивилизации"
© Министерство на туризма

Ще отправим предложение към Световната организация по туризъм (СОТ) за създаване на световна дестинация „Древни цивилизации”. Такава инициатива би допринесла за по-доброто опознаване на световното културно наследство. Надявам се тази инициатива да бъде подкрепена от СОТ и за България ще е изключително важно да e неин инициатор.

Това съобщи министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard при откриването на втория Международния конгрес на древните цивилизации и историческите маршрути. Ще отправим послание към регионите с древни култури за присъединяване към идеята за подобна дестинация, която ще е отворена за много участници. Министър Ангелкова уточни, че добро начало за реализацията на тази идея е включването на обекти, които са в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщиха от пресцентъра на министерството на туризма.

Сред официалните гости на Международния конгрес на древните цивилизации и историческите маршрути са заместник-генералният секретар на СОТ Хайме Санклементе, председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, председателят на комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, зам-министърът на културата Амелия Гешева, министри и ръководители на туризма, представители на публичния и частния сектор в отрасъла и свързаните с него индустрии, международно признати експерти в областта на културата и опазването на културното наследство. Форумът се провежда на 15 и 16 ноември 2018 г. в София, като България е домакин за втори път на събитието от този ранг.

Конгресът цели да изследва и как връзката между културата и туризма създава възможности за икономически растеж и социално развитие, посочи министър Ангелкова. И допълни, че туризмът доказа потенциала си като един от основните генератори за растеж на световната икономика и се развива с ускорени темпове през последните десетилетия. Секторът има дял от 10,4 % от световния БВП, даващ заетост на над 313 млн. души по света.

В България той създава около 13 на сто от брутния вътрешен продукт и е сред водещите икономически сектори.

Работим упорито страната ни да се наложи като 4-сезонна дестинация с нейните вече световноизвестни зимни и морски курорти и прекрасни плажове, информира министърът. Според нея страната предстои да бъде открита и с богатството си на минерални извори, СПА комплекси и голф игрища на световно ниво. На територията ни са регистрирани над 40 000 исторически паметници и обекти, които правят България една от най-атрактивните дестинации за хора, интересуващи се от история и култура, коментира министърът.

Разбира се, трябва да продължим да работим много, за да доразвием потенциала си и тази година лансирахме инициативите за създаване на Карта на стоте европейски туристически обекта и Общ Балкански туристически продукт, каза министър Ангелкова. Министерството на туризма разработи нова интерактивна уеб-базирана платформа и мобилно приложение, наречено iLoveBulgaria, което предоставя информация за значимите български туристически обекти. В процес на създаване е и Единната система за туристическа информация.

Тези и други подобни мерки доведоха до поредните рекордни резултати за български туризъм, обясни министърът. Тя уточни, че през 2017 г. общият брой туристически посещения на чужденци в България е 8 882 747, което е с над 1,8 млн. повече от населението на страната. Според последните данни за 2018 г., чуждестранните туристически посещения у нас са нараснали с 31% спрямо 2015 г., съобщи още тя. И коментира, че България, несъмнено, се превърна в конкурентна и привлекателна целогодишна дестинация.

Историческите маршрути като „По пътят на коприната“, „Ориент експрес“ и други са вдъхновили много пътешественици и могат да играят огромна роля за популяризиране на регионите, каза зам.- генералният секретар на СОТ Хайме Санклементе. И допълни, че са необходими съвместни усилия и обмен на добри практики и опит. Сред приоритетите на СОТ е да се генерира допълнителна добавена стойност за всички страни, гарантиране на сигурността на пътуванията, дигитализацията и иновациите в сектора, информира още Санклементе. Той беше категоричен, че този конгрес ще повлияе на развитието на туризма на национално и международно ниво.

Този форум е много важен и ние трябва да знаем, че визитната картичка на туризма у нас е неговото културно наследство, заяви Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, председател на парламентарната комисия по култура и медии. И акцентира, че България има своето заслужено място в световната култура. Той благодари на министър Ангелкова за организирането на форума и последователните инициативи в популяризирането на страната и историческите й богатства.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
488 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини