200% ръст на продажбите на екскурзии и ваканции за Турция

  • 10 септември 2018 15:49

  • 3828
  • 5
200% ръст на продажбите на екскурзии и ваканции за Турция
© Getty Images/Guliver

200% ръст на продажбите на екскурзии и ваканции за Турция, отчитат туроператорите на българския пазар. Заради ниското ниво на лирата са зачестили пътуванията за пазаруване, посочват туроператори.

Очаква се през тази година Турция да отбележи значителни ръстове на редица пазари, каза Дажамал Лютви, собственик на туроператорска фирма.

Броят на туристите в Турция тази година е много увеличен, даже няма места в самите хотели, тъй като се възстановиха и туристите от Германия и Русия, както и целия арабски свят, заяви Лютви, цитиран от БНР.

Според него и през следващата година ще бъде голям интересът към югоизточната ни съседка.

Намерението Турция да се откаже от системата "ол инклузив" може да бъде подкрепено от целия туристически бизнес, коментира Лютви: :Причината за това е, че хората, които отиват по съответните курорти, влизайки в комплекса, не излизат никъде извън него и това означава минус за самата държава".

Директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов: "Бъдещето на турския туризъм зависи от сигурността на дестинацията. Виждаме подобряване на сигурността, връщане на интереса към нискотарифните компании към Турция. Тази година държавата очаква около 36 млн. туристи".

В Турция идеята за отказ от хотелската система "всичко е включено" не е нова. Нов тласък на дискусията по въпроса даде материал, публикуван неотдавна в най-четения вестник в страната "Хюриет".

Подобни гласове се чуха и през 2016 г., която беше много трудна за турския туризъм по политически причини - свалянето на руския самолет над Сирия през ноември предишната година доведе до масов отлив на руските туристи, а неуспешният опит за преврат през юни беше причина западни почиващи да отменят резервациите си.

Тогава ръководителят на най-голямата браншова организация - Асоциацията на турските пътнически агенции (ТЮРСАБ) - Башаран Улусой коментира, че системата "ол инклузив" привлича туристи, които не са платежоспособни и не позволява на хотелите да повишат цените си, въпреки че разходите им се увеличават от година на година. Турски хотелиери потвърждават тези думи и твърдят, че въпреки по-високата запълненост на местата в хотелите и по-големият брой туристи, отколкото през 2014 г., печалбата им в последните години е намаляла.

Миналата година малко след назначаването си тогавашният турски министър на земеделието и храните Ахмет Ешреф Факъбаба погледна на въпроса от друг ъгъл. Той коментира продоволствената криза в света и заяви, че около 800 млн. души на планетата гладуват или са недохранени и че около 1,3 милиарда тона храна се разхищават всяка година. За сериозни количества изхвърлена храна са отговорни луксозните хотели, които приготвят ненужно големи порциони. Министър Факъбаба предложи те да намалят тези излишества.

От отмяната на системата "всичко е включено" ще са доволни и собствениците на ресторанти и търговци. Според тях, когато туристите не се хранят само в своя хотел, това ще им даде възможност да опитват различни ястия от богатата местна кухня. Същевременно турски потребители се оплакват в социалните мрежи от високите цени на храните и напитките в известните турски курорти по време на пика на сезона.

Логиката "цените на ябълките паднаха, ще има много купувачи" не се отнася пряко за туризма, защото при него има елементи като качество и капацитет. Това се  казва в прессъобщение от средата на август на платформата на турските туроператори, която вече има 15-годишна история зад гърба си.

Нейният говорител и управител на истанбулска туристическа агенция Джем Полатоглу смята, че последиците от евентуално решение за отмяна на олинклузива няма да са добри.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3828 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Помак и горд от това

2018.09.12 | 22:11

5
Добър вечер , скапн скункс ;)
Гост

2018.09.10 | 16:54

1
Турция е последната държава в която бих отишъл ако ще почивките да са им безплатни!!!
Скункс

2018.09.11 | 07:31

4
Добро утро,помаци гнусни.

2018.09.11 | 00:11

3
Толкова ти е акъла, затова...

2018.09.10 | 22:47

2
Takiva kato tepe Turciq ne gi iska.

Добави коментар

Водещи новини