Дубровник ограничава броя на туристите

  • 05 август 2018 09:07

  • 20742
  • 0
Дубровник ограничава броя на туристите
© Pixabay

Хърватският град Дубровник, който е включен в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, е заплашен да бъде залят от туристи от круизните кораби, пристигащи там всеки ден, отбелязва агенция Ройтерс, цитира "Монитор".

Между януари и юни близо 280 000 туристи от 188 круизни кораба са посетили живописния пристанищен град на Адриатическо море, построен преди 800 години. Миналата година 749 000 души са слезли в Дубровник от 539 круизни кораба.

Магазинерите, ресторантьорите и 1500-те жители на Стария град се мъчат да обслужат тълпите от туристи. Старият град на Дубровник е зоната в крайбрежната крепост, позната и от телевизионния сериал "Игра на тронове".

Миналата година ЮНЕСКО предупреди Дубровник, че статутът му на обект от културното наследство е застрашен от огромния брой туристи за капацитета на града и круизните кораби, хвърлящи котва там.

За да разреши проблема, Дубровник въведе през 2017 г. план "Уважавай града", който има за цел да ограничи броя на туристите от круизни кораби, посещаващи Стария град, до 4000 по всяко време.

"Проектът започна да дава резултат този сезон и ние можем да видим подобрения в качеството на приема на гости от круизни кораби и по-малко тълпи", заяви Сандра Миловчич от Туристическата асоциация на Дубровник.

Тя каза, че броят на туристите, които отсядат в града, също се е повишил тази година. По официални данни над 4,2 милиона души са прекарали поне една нощ в Дубровник до момента, което е увеличение с 14 процента спрямо същия период на миналата година.

Според специализиран интернет портал за круизни пътешествия Дубровник е обявен за най-добрата източносредиземноморска дестинация за подобни пътувания за 2017 г. и 2018 г. Черногорският град Котор, Венеция в Италия и гръцките острови Санторини и Родос се нареждат след хърватския пристанищен град, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Novini.bg
20742 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини