Подводни маршрути ще привличат туристи в България и Румъния

  • 19 декември 2017 11:28

  • 1319
  • 0
Подводни маршрути ще привличат туристи в България и Румъния
© pixabay.com

Очертани са четири маршрута в западната част на Черно море, които да привличат туристи в България и Румъния, каза днес във Варна доц. Преслав Пеев от Института по океанология при БАН, който представи резултатите от проект, финансиран с близо 160 000 евро от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Координатор на проекта е Националният институт по морска геология и геоекология в Констанца. Сред партньорите са българският институт, музеи и водолазни клубове.

Единият от очертаните подводни маршрути включва търговски кораби и изкуствени рифове, уточни Пеев. По думите му плавателните съдове са потънали през последните 100 години и се намират на дълбочина до 30 метра.

За любителите на подводните спортове е разработен и маршрут, включващ потопени древни търговски пътища. Идеята е да бъдат показани пристанищата от древността, които са под вода, обясни Пеев. По думите му в маршрута фигурират старите портове и залети останки от крепости край Калиакра, Балчик, нос Св. Атанасий край Бяла, Несебър и Созопол. От румънска страна са включени подводни артефакти край Мангалия и Констанца.

Третият маршрут е за подводното природно наследство по крайбрежията на двете държави, допълни Пеев. По думите му учените са помислили и за тези, които не могат се гмуркат, но се интересуват от подводна археология. За тях е маршрутът, който включва музеите в крайбрежните градове, в които има изложени артефакти.

Разработките на учените ще бъдат популяризирани сред туроператорските фирми, допълни Пеев. Според него маршрутите могат да започнат да действат реално още през лятото на 2018 година.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1319 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини