Милион българи тръгват на път за Великден

  • 28 април 2016 06:34

  • 3271
  • 1
Милион българи тръгват на път за Великден
©

Почти един милион българи ще тръгнат на път за Великден. Близо 220 000 нашенци ще заминат зад граница по празниците, обясни Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, пише "Новинар". Други 500 000 пък ще пътуват за отдих в рамките на страната.

От КАТ и АПИ очакват засилен поток и от румънски туристи, които ще се насочат към родното Черноморие. През Дунав мост и Дуранкулак се очаква да минат над 40 000 автомобила. За целта за туристите са подготвени брошури с маршрутите. У нас за Великден и Гергьовден трябва да почиват и около 70 000 гърци.

КАТ, Охранителната полиция и пожарната ще ни пазят по Великден. Това обясниха от МВР по повод мерките за сигурност за предстоящите празници.

Над 180 екипа на КАТ ще излязат по пътищата в страната. Пътната полиция ще бъде подкрепена от екипи на Охранителната полиция и Сигма, обясни шефът на КАТ Бойко Рановски.

В дните, когато се очаква най-голям трафик - на 29 април и на 2 май, допълнителни екипи ще контролират водачите за употреба на алкохол и наркотици. 40 екипа ще отговарят само за спирането на тировете. Те ще пренасочват камионите към специални паркинги.

Камионите над 12 тона няма да могат да се движат по магистралите и най-натоваренитe пътища в четвъртък от 16.00 до 20.00 часа и на 2 май след 14.00 часа. Подобна ще е организацията преди Гергьовден и на 8 май, когато е последният почивен ден, обясни пък шефът на АПИ Лазар Лазаров.

Екипи на полицията и пожарната ще има около всички храмове в страната. Катаджиите ще регулират движението, а охранителната полиция ще се заеме с обезпечаването на сигурността. В навечерието на Великден около храмовете ще има поне по един дежурен автомобил с огнеборци.

От пожарната вече извършват проверки в черквите и препоръчват на гражданите да не се обличат в синтетичните дрехи, защото те са леснозапалими.

Покрай празниците се активизират и джебчиите. Бдителни граждани сигнализираха, че са забелязали група джебчии и техните тартори около площад "Славейков" в столицата.

Последвайте канала на

Калина Христова
3271 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.04.28 | 09:23

1
Уточнение ,1 милион" софиянци ", бягат поне за няколко дни от" прекрасната" ни родина ! Защо бе ГРОБ-джии бягате от Боко ?

Добави коментар

Водещи новини