Да има ред и правила по отношение на къмпингуването поискаха участници в дискусия (снимки)

  • 16 март 2016 18:24

  • 1725
  • 2
Да има ред и правила по отношение на къмпингуването поискаха участници в дискусия (снимки)
© Булфото

Основният и най-важен резултат, около който се обединиха всички участници в днешната дискусия по повод на предложенията за промени в Закона за туризма, оповестени на страницата на ведомството в интернет, е да има ред и правила, особено по отношение на къмпингуването.

Така обобщи пред журналисти министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard резултатите от дебата по темата, в който бяха чути полярни мнения.

Ангелкова повтори решението, считано от утре, общественото обсъждане на проектозакона да продължи до 17 юни, и добави, че ако се наложи, срокът може да бъде удължен още. Целта е да намерим баланс във всички текстове, които предизвикват подобна дискусия, допълни министърът.

Ангелкова отбеляза, че удължаването на срока на общественото обсъждане няма да се отрази върху летния туристически сезон, за който има очаквания за "доста голям ръст".

След днешната среща до десет дни участниците имат възможност в писмен вид да изпратят предложенията си до ведомството, като експертите му ще ги обобщят и ще им дадат гласност на страницата на Министерството в интернет.

От утре започва и сформирането на работна група с представители на ресорни министерства и заинтересовани страни най-вече по темата с къмпингуването за разработването на правила и начините за контрол върху този вид туризъм. След това тези правила отново ще бъдат подложени на обществено обсъждане, след което ще намерят място в Закона за туризма, допълни министърът, цитирана от БТА.

В отговор на въпрос министърът заяви, че има готовност да подаде оставка винаги, когато премиерът й я поиска. За мен е важно да си върша работата и това което правим, да се приема добре и балансирано от всички, допълни Ангелкова.

Участниците във форума поискаха да се дефинират понятията къмпингуване и бивакуване, кое е разрешено, до колко време, на какви места и да има контролен орган, който да се грижи да поддръжката им и за спазването на правилата. Застрашени рестриктивните предложения в проектозакона по въпроса за къмпингуването, за които министър Ангелкова оповести в началото на дискусията, че отпадат, се почувстваха рибари и дивокъмпингуващи артисти, а участници във форума отбеляза, че тези текстове биха попречили на берачите на билки и на учени, работещи на терен.

От Асоциацията за алтернативен туризъм посочиха, че законът има твърде регулиращ характер и се оплакаха, че в него няма нищо за специализираните видове туризъм и устойчивото им развитие. Не липсваше и мнение, че проектозаконът повтарял модела "Балкантурист", защото нямало насоки от световния туризъм, а стандартите за къмпинг са били от времето на социализма.

Ръководството на "Албена" АД заяви, че е имало някои хубави неща и в "Балкантурист" и в големите курорти, а Черноморието ни не било свръхзастроено и имало десетки, може би стотици километри диви плажове.

Представители на общините се почувстваха засегнати от някои изказвания и контрираха с примери за добри практики за запазване на природата и развитие на къмпинг туризма, каквито има в Приморско и Шабла, като в допълнение настояваха за този вид туризъм да има регламент.

Последвайте канала на

1725 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.03.23 | 18:18

2
много ми е интересно откъде изникват разни ; асоциации ; ;клубове ; , ; организации ; като гъби след дъжд , и къде са били преди това и ако ги е имало защо не са ги питали за спорните текстове , оставам с убеждението че се създават за случея за да представляват уж някой и да бъдат одобрени необходимите текстове , като пример родните проф-съюзи които уж представляват работещите а защитават интересите на работодателите
да да

2016.03.23 | 18:18

1
да, да, така е, само да допълня, те са си създадени много отдавна, всякакви такива НПО, сдружения с ид. цел и пр. всевъзможни такива, но дейността им е само на хартия, а при нужда се "активират" или се поставят в услуга, с/У какво ли ...? :)

Добави коментар

Водещи новини