Ангелкова: Разваляне на концесията за ски зона Банско ще доведе до огромни загуби за държавата (сним

  • 07 март 2016 15:20

  • 1622
  • 4
Ангелкова: Разваляне на концесията за ски зона Банско ще доведе до огромни загуби за държавата (сним
© Булфото

Разтрогването на концесионния договор за ски зона Банско с "Юлен" ще доведе до огромни загуби за държавата, коментира министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard в рамките на дискусия по казуса, организирана от министъра на околната среда и водите Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва в сградата на МОСВ.

Надявам се да се постигне консенсус за изменение на договора за концесия, така че да се защитят максимално интересите на държавата, заради неясноти, получени в годините, каза министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard. Прекратяване на договора за концесия ще доведе до огромни загуби за държавата от стотици милиони левове, отбеляза тя. По думите й големи ще са и косвените загуби, свързани с имиджа на страната и перспективите за инвестиции в сектор "Туризъм", отбеляза тя.

Ангелкова отбеляза, че Банско е на първо място по конкурентоспособност в Европа по съотношението цена-качество, което е трудно постижимо. Надявам се разумът да надделее, защото потенциалът за развитие е голям, страната ни е на последно място по развитие на зимния туризъм спрямо потенциала, който имаме, добави тя.

Министърът на икономиката Божидар ЛукарскиБожидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва представи позицията на ръководеното от него ведомство, че ски инфраструктурата би трябвало да се развива, при спазване на законодателството и положителна оценка за въздействието върху околната среда. Министерството на икономиката не е давало никакви помощи за осъществяване на концесията в ски зона Банско и не е категоризирало писти, коментира още той в отговор на въпроси от природозащитници.

Министърът на спорта Красен КралевКрасен Кралев Красен Кралев е министър на младежта и спорта. Роден е на 2 януари 1967 година във изрази позиция, че зимните спортове имат изключително важно място в социалния живот на страната, популярни са у нас и помагат за престижа на България. Той припомни последните български успехи в зимните спортове и посочи, че е важно да бъде запазена възможността за подготовката на спортистите ни в страната. Спортистите са най-популярните личности и работят за имиджа на България и разпознаването ни в целия свят, отбеляза той.

Като една от основните цели той определи работата за развитие на спортовете и привличане на децата и подрастващите към тях. Когато водим най-големите звезди, шансът децата да заобичат планината е много по-голям, дори да не станат известни спортисти, това става техен начин на живот, коментира Кралев, цитиран от БТА.

Председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Найден Зеленогорски каза, че според него най-лошият изход е разтрогване на концесията. Това ще бъде огромна щета за бюджета и ски туризма в региона, там пет години няма да се карат ски, каза той. Зеленогорски призова към балансирано решение, което ще позволи регионът да се развива, но в контекста на опазване на околната среда и при спазване на всички законодателни изисквания, включително европейски. По думите му обществото трябва да получи ясни отговори, ако се налага - да се предприемат санкции и договорът да бъде актуализиран в рамките на българското законодателство, защитавайки интересите на държавата, региона и опазвайки околната среда.

Председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев коментира, че явно има изкривяване на концесията и се обяви за намиране на балансирано решение по казуса. В коментар на твърдения за природозащитнциите, че има офшорен собственик на съоръжения, изградени в рамките на концесията, той каза, че 92 от първите 100 компании, листвани на световните борси, са офшорни. Нашата цел е, ако е възможно, казусът да се разреши, но при спазване изцяло на българското законодателство и норми, каза председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Станислав Иванов. Той увери, че се спазват екологичните закони и се правят много проверки на място.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1622 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
питащ

2016.03.21 | 08:19

4
А бе, недоразумение изчадово, на жена не приличаш. То господ си е знаел работата. Заради кефа на някой бизнесмен и местни които искат да дават стай, но без да плащат данъци ще унищожим природата. Бъди спокойна, има божие възмездие което не пропуска.
Buddha Bar

2016.03.08 | 20:23

3
Питайте чичко Гугъл кой е Юлен и ще Ви стане ясно защо го защитават така яростно тиквите.
чакай малко...

2016.03.08 | 20:23

2
ЗАЩО? Защо ще донесе огромни загуби за държавата? Не държавата е нарушавала и нарушава договора за концесия, а концесионерът. Следователно, развалянето на договора по вина на концесионера заради многобройни закононарушения от негова страна юридически води до огромни загуби именно за концесионера. Принципът е, че неизправната страна покрива щетите на изправната при развалянето на който и да е договор. Ergo, тя (г-жа монстърката) малко заобиколно и между редовете ни казва, че държавата са субектите, които стоят зад "Юлен". Тоест - Октоподът, окупирал властта. Един вид, леко се изпусна публично и позамириса на мърша. Ама то и не останаха много българи с чувствителни носове...
Antonia

2016.03.08 | 10:34

1
Блокирането на срещите не са разумни, а не концесията.

Добави коментар

Водещи новини