"Петрол" става 100% собственост на Кирсан Илюмжинов

  • 20 юни 2012 20:06

  • 4245
  • 2
"Петрол" става 100% собственост на Кирсан Илюмжинов
©

До броени дни "Петрол холдинг" ще стане 100% собственост на руския бизнесмен Кирсан Илюмжинов, съобщи вестник "Комерсант".

Изданието цитира самия Илюмжинов, който е бивш президент на Република Калмикия, председател на Международната федерация по шах и член на партията на Путин "Единна Русия", допълва "Труд".

В сряда стана ясно, че шефът на шаха е купил 52,5% от "Петрол холдинг" чрез регистрираното в швейцария дружество Credit Mediterranee. Това са дяловете на Денис Ершов и Александър Мелник.

Илюмжинов е предложил да изкупи и останалите 47,5% от Митко Събев. Стойността на сделката така и не беше обявена. Според руски анализатори, цитирани от "Комерсант", групата "Петрол" има активи за 1 млрд. долара.

Пред "Комерсант" Илюмжинов е обяснил, че е в приятелски отношения с България от 1993 г., организирал е срещи по шах и е получавал много предложения да инвестира в страната.

Руснакът е определил придобиването на "Петрол холдинг" като "изгодна сделка, защото компанията има монополна позиция на българския петролен пазар". Кирсан Илюмжинов е допълнил, че купеното от него дружество контролира 80% от петролните бази в България и множество бензиностанции, също така изброява и още скъпи активи.

От "Комерсант" припомнят, че в момента "Петрол Холдинг" има и дългове. До сряда вечерта, в търговския регистър не беше отбелязана смяна на собственика на "Петрол холдинг".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4245 2

Коментари 2

Добави коментар

2012.06.21 | 08:47

2
само не ми го наричайте руснак
тат

2012.06.20 | 21:33

1
Ей няма оттърване от тъпите руски мутри.Загнездили са се тук и все си мислят , че им е бащиния.Гадове кгб-иски.

Добави коментар

Водещи новини