Петролът поскъпва към 6-седмични върхове

  • 04 ноември 2019 17:42

  • 508
  • 0
Петролът поскъпва към 6-седмични върхове
© Getty Images/Guliver

Петролните фючърси поскъпват с над 1,5% към 6-седмични върхове с оглед на засилващите се инвеститорски очаквания за предстояща търговска сделка между САЩ и Китай, както и поради плановете на "Сауди Арамко" (Saudi Arabia) да започна публично предлагане на акции на саудитския петрол гигант, което допълнително засилва позитивната нагласа на енергийния пазар.

Коментари на американския търговски министър Уилбър Рос и на говорителя на китайското външно министерство Гън Шуан подсилиха очакванията, че в скоро време лидерите на двете най-големи икономики в света ще подпишат първа фаза на търговската сделка.

Междувременно петролният министър на Иран Бижан Зангане беше цитиран да казва в понеделник, че очаква да бъде договорено по-нататъшно съкращаване на добивите на следващата среща на ОПЕК през декември. От началото на годината водещите производители от ОПЕК и техни партньори начело с Русия се споразумяха да намалят съвместното производство на петрол с 1,2 млн. барела на ден, като тази договореност да остане в сила до март 2020-а година. Коментарите на иранския министър изглежда подновиха очакванията, че през декември форматът "ОПЕК+" може да договори по-нататъшно ограничаване на добивите и след края на този период.

След години закъснение, компанията "Сауди Арамко" пък обяви в неделя, че стартира процедурата за първоначалното публично предлагане на акции (IPO), като фактическият лидер на ОПЕК в лицето на Саудитска Арабия се надява държавната петролна компания да набере първоначален капитал от около 2 трлн. щатски долара.

Всичко това допринася за днешното ново поскъпване на петролните фючърси след техния петъчен силен ценови ръст с над 3,5% благодарение на много позитивната настройка на фондовите борси на Уолстрийт след изненадващо добрите данни за пазара на труда в САЩ през октомври.

В понеделник фючърсите на петрола Брент с доставка през януари 2020 година нараства с 1,5% към 62,70 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември с 1,6% към 57,20 долара за барел, като и двата типа фючърси се търгуват в най-високи нива от 24 септември насам, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Novini.bg
508 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини