Агенцията по храни и лекарства в САЩ съветва: Да не се купуват е-цигари с неясен произход

  • 10 септември 2019 16:30

  • 1178
  • 0
Агенцията по храни и лекарства в САЩ съветва: Да не се купуват е-цигари с неясен произход
© Getty Images/Guliver

Потребителите трябва да избягват закупуването на електронни цигари с неясен произход, от нелицензирани магазини, както и да не използват употребата на електронни устройства, които съдържат течности с тетрахидроканабинол, психоактивният компонент в канабиса. Това се посочва в публикувано становище на Агенцията по храни и лекарства в САЩ (FDA) по повод на разразилата се криза с електронните цигари в САЩ.

Регулаторният орган към Министерство на здравеопазването в САЩ, който осъществява контрол на качеството на хранителните продукти, лекарствата, тютюневите изделия и други стоки, анализира заедно с американския Център за контрол и превенция на заболяванията всички докладвани случаи на белодробни и други заболявания, свързани с употребата на е-цигари.

Към момента федералните и местни здравни власти в САЩ разследват случаите на всички докладвани белодробни и други заболявания, както причината за смъртните случаи на потребители на е-цигари, за да установят откъде са закупени съответните вейпинг устройства и какви вещества се съдържат в течността.

Повечето от изследваните белодробни заболявания на ползвателите на електронните цигари се свързват с откритото психоактивно вещество в течността тетрахидроканабинол, както и с наличието на значително количество Витамин Е ацетат, споделят от агенцията. Витамин Е ацетат е вещество, което е широко използвано в хранителни добавки, козметика и други потребителски стоки. Въпреки че няма достатъчно налични данни за ефекта от инхалацията му и връзката му с белодробните заболявания, от Агенцията препоръчват на потребителите да не го инхалират.

Като причина за един от смъртните случаи, Агенцията посочва откритото психоактивно вещество– тетрахидроканабинол, което се е съдържало в течността на нелегално внесено вейпинг устройство. Федералните служби проучват и други синтетични канабиноиди и опиати, химикали и токсини, открити в течностите на електронните цигари, като причина за белодробните заболявания.

IQOS и GLO не са електронни цигари

За разлика от електронните цигари, при които се нагрява никотинова течност, понякога с неясен състав, то при устройства като IQOS и GLO се нагряват късове от истински тютюн. Производителите на тези устройства с нагряване публикуват редовно научните данни от своите проучвания, които се анализират от независими държавни регулатори, агенции и научни експерти.

След обстоен преглед на научното досие на Филип Морис Интернешънъл за устройството IQOS през май тази година Агенцията по храни и лекарства (FDA) разреши продажбата му на американския пазар с мотива, че продуктът може да изиграе роля за опазване на общественото здраве. Редица независими агенции като Федералният институт за оценка на риска в Германия (BfR) и Агенцията към здравното министерство във Великобритания (Public Health England) пък извършиха свои проучвания и потвърждават намалението на вредните вещества в парата от IQOS в сравнение с тези в цигарения дим.

Наличните научни данни за IQOS и за конкурентното устройство с нагряване на Бритиш Америкън Тобако – Glo бяха изследвани по-рано от Комитета по токсикология във Великобритания, който постанови, че тези продукти "вероятно намаляват риска за пушачите".

Тези системи за нагряване на истински тютюн, за разлика от електронните цигари, не се продават на пазара в САЩ и не са обект на настоящото разследване на здравните власти.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
1178 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини