Експерт: Свинското месо у нас ще поскъпне още повече

  • 31 юли 2019 08:19

  • 1094
  • 0
Експерт: Свинското месо у нас ще поскъпне още повече
© Pixabay

За по-малко от месец цената на свинското месо у нас се е покачила между 25 и 30 процента, а до есента може да скочи с още до 15 на сто. Това прогнозира пред БНР Румен Андреев, изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас.

По думите му поскъпването се дължи не само на все по-разпространяващата се зараза от африканска чума по свинете и умъртвяването на хиляди животни, а и на световните пазари: "Много е важно да няма паника сред населението, за да не спадне консумацията. Другото, което е много важно да се разбере - неизбежно е поскъпване на цените, което поскъпване е свързано със събития, които се случват в цял свят, а не само в България. Китай като страна, която е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си - те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените". 

Според Андреев, ако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл: "Последните години българското свиневъдство се развиваше, а поголовието в България се увеличаваше, така че много е важно да се вземат бързи и адекватни мерки, за да не загубим цялото свиневъдство в България". 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1094 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини