Спад на търговския обмен между Северна Македония и България

  • 05 юни 2019 18:03

  • 577
  • 0
Спад на търговския обмен между Северна Македония и България
© Pixabay

След миналогодишния растеж търговският обмен между Северна Македония и България през първото тримесечие на тази година е отбелязал спад. На редовното годишно събрание на македонско-българската стопанска камара днес бизнесмени и представители на правителството обявиха, че ще анализират причините, за да се види дали има нужда от намеса в законодателната рамка, съобщи МИА.

Бизнесмените настояват за ускоряване на граничното, пътното и газопроводното свързване по Коридор 8 и изтъкнаха, че само с общи продукти и регионално сътрудничество ще могат да издържат на силния натиск от конкуренцията на европейския пазар.

Посланикът на Република България в страната Ангел Ангелов заяви, че има оптимизъм след Договора за добросъседски отношения, но същевременно трябва да бъдем и реалисти. След миналогодишния ръст в търговията, за жалост, през първите три месеца се появиха определени проблеми. През първото тримесечие износът на Северна Македония към България е намалял с 29,7 процента, а износът на България в Северна Македония е спаднал с 6,9 процента. При туристите има спад от 5,4 процента.

Трябва силна динамика на дейностите, за да се спре тази тенденция и много бързо да се намери решение, заяви Ангелов. Той посочи, че изграждането на Коридор 8 е от съществено значение за развитието на търговията и сътрудничеството на двете държави. Това не е само инфраструктурен, но и бизнес, банков, дигитален и духовен коридор, подчерта Ангелов.

Председателите на Македонско-българската стопанска камара и Българо-македонската търговско-промишлена палата в София Кирил Лазаров и Пламен Павлов подписаха днес меморандум за сътрудничество.

Във фокуса, според Пламен Павлов, ще бъде регионалното сътрудничество и енергийното и транспортно свързване като единствен начин за успешна интеграция в Европейския съюз.

Последвайте канала на

БТА
577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини